Mariborski poslanec iz vrst SDS-a Dejan Kaloh in Franci Donko, zaposleni na Uradu za demografijo, sta izrazila nestrinjanje z odločitvijo vlade, da ukine Urad za demografijo. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Mariborski poslanec iz vrst SDS-a Dejan Kaloh in Franci Donko, zaposleni na Uradu za demografijo, sta izrazila nestrinjanje z odločitvijo vlade, da ukine Urad za demografijo. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Vlada je na seji minuli četrtek izdala odlok o ukinitvi Urada za demografijo – ta se nahaja v Mariboru -, njegove pristojnosti pa seli na ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Z delovanjem bo urad prenehal 30 dni po objavi odloka v uradnem listu, torej v sredini avgusta. Nestrinjanje z odločitvijo vlade sta danes izrazila poslanec SDS-a iz Maribora Dejan Kaloh in zaposleni na uradu za demografijo Franci Donko.

Urad za demografijo je oktobra 2020 ustanovila vlada Janeza Janše, delovati je začel lani jeseni, prostore urada pa so odprli aprila letos. Mariborski poslanec iz vrst SDS-a Dejan Kaloh je izrazil razočaranje nad odločitvijo aktualne vlade, da ukine urad: "Po moji oceni je bil urad za demografijo tisto sidrišče, ki se je na strokovnem nivoju ukvarjal z vedno večjimi demografskimi izzivi. Kot vemo, v Sloveniji naravni prirastek že od leta 2017 pada, to v praksi pomeni, da je manj rojstev kot je smrti. Kar pomeni, da 'slovenstvo' na dolgi rok izumira, po drugi strani pa vlada ukinja Urad za demografijo."

"Ali aktualna vlada morebiti načrtuje še kakšno selitev institucij iz Maribora v Ljubljano?"

Ob tem se sprašuje, ali aktualna vlada morebiti načrtuje še kakšno selitev institucij iz Maribora v Ljubljano. " Mislim, da je premier Robert Golob izjavil, da bo Maribor v času njegovega vodenja vlade postal nek antipod, antiutež po moči Ljubljani. Dogaja pa se prav nasprotno. Državne institucije se selijo v Ljubljano ukinjajo oziroma selijo se delovna mesta,... če je to ta opevana decentralizacija v praksi - hvala lepa za takšno decentralizacijo."

Vhod v Urad za demografijo - urad sicer kmalu zapira svoja vrata. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Vhod v Urad za demografijo - urad sicer kmalu zapira svoja vrata. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Aktualna vlada je za ukinitev urada pojasnila z besedami, da se njegovo delovno področje prekriva z delovnim področjem ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Naloge urada je sicer skupaj s sredstvi za njegovo delovanje in 12-imi zaposlenimi prenesla na omenjeno ministrstvo.

"Urad v okviru demografske strategije pripravlja več kot 50 ukrepov za dvig rodnosti"

Zaposleni na uradu za demografijo Franci Donko poudarja, da ne drži, da se delovno področje urada prekriva z delovnim področjem ministrstva za delo in po njegovem kaže na nerazumevanje, s kakšnim namenom je bil urad sploh ustanovljen: "Ta izjava je popolnoma nesprejemljiva, zavajajoča, netočna in nestrokovna. Demografija je izrazito medresorsko področje in je širša od pristojnosti, ki jih ima ministrstvo za delo. Naša naloga je pospeševanje materinstva, očetovstva ter pripravljenosti podarjati življenje, skrb za prenos vrednot z babic in dedkov na vnuke, skrb za medgeneracijsko povezanost in spoštovanje slovenskega načina življenja tistih, ki prihajajo v Slovenijo."

Kot je še dejal, urad v okviru demografske strategije pripravlja več kot 50 ukrepov za dvig rodnosti.