Mariborsko farmacevtsko podjetje Marifarm je lani prvič poslovalo pozitivno. Natančni podatki bodo znani kmalu, sicer pa je podjetje lansko leto ustvarilo za dobrih 11 milijonov evrov prihodkov, kar je dvakrat več kot leto poprej. Letos načrtujejo za okoli dva milijona evrov investicij, zlasti na področju digitalizacije.

Nekdaj občinsko podjetje, ki je že nekaj časa v lasti družbe Aquer s sedežem na Dunaju, je v zadnjem obdobju investiralo v razvoj in proizvodnjo okoli 20 milijonov evrov, kar je omogočilo izdelavo zdravil od začetka do konca. Tako lansko leto ni bilo prelomno zgolj zaradi pozitivnega poslovnega rezultata, ampak so lahko zagnali tudi celotno proizvodnjo, izpostavlja predsednik uprave Viktor Gryban: »Marifarm je postal resen proizvajalec zdravil od začetka do konca. Leta 2019 smo imeli izgubo skoraj 3 milijone evrov. Zdaj je rezultat pozitiven, kar je za nas ogromen skok.«

Podjetje ima še veliko možnosti za rast, saj je trenutna zasedenost proizvodnih kapacitet okoli 40-odstotna, letos pa načrtujejo nekaj odstotno rast prihodkov. Več kot 90 odstotkov proizvodnje izvozijo, prihodki od celotne izdelave farmacevtskih izdelkov pa bodo letos že dvakrat večji kot zgolj od pakiranja izdelkov. V Marifarmu načrtujejo tudi razvoj lastnih izdelkov, katerih razvoj traja dlje časa, tako da bodo na trgu šele čez nekaj let. Do takrat bodo, kot doslej proizvajali izdelke za druga farmacevtska podjetja. Okrepili so se tudi na kadrovskem področju. Kot pravi Gryban, je bilo leta 2016 zaposlenih nekaj manj kot sto ljudi, zdaj zaposlujejo okoli 160 visoko izobraženih delavcev.

Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal