Foto: Radio Maribor/IGOR NAPAST
Foto: Radio Maribor/IGOR NAPAST

Letošnjim prejemnikom Glazerjeve nagrade in Glazerjeve listine, najvišjih nagrad mesta Maribor za ustvarjanje v kulturi in umetnosti, bodo zaradi znanih razmer te izročili na slovesnosti v prvih dneh junija in ne kot običajno, 21. marca, na dan rojstva Janka Glazerja, po katerem se nagrade imenujejo. Dobitnica Glazerjeve listine za umetniške dosežke na področju likovne umetnosti je letos tudi akademska kiparka Metka Kavčič.

Mariborčanka Metka Kavčič je Glazerjevo listino prejela za umetniška dela, ki jih je v zadnjih dveh letih postavila na ogled na treh razstavah, še posebej pa za skulpturo Pohabljene sanje. Na razstavi Simulakrum tradicije v velenjski galeriji je predstavila štiri kiparske cikle, ki jih je v različnih materialih – lesu, glini, kamenju in kovini – ustvarila v 20 letih. Razstava Odmik v mariborski Kibeli je bila prvo soočenje umetnice z zvočnim in virtualnim medijem, z zgodbo o odtujenosti človeka od narave pa je vizionarsko predstavila našo ujetost v virtualni svet, ki jo doživljamo v času pandemije. Z veliko skulpturo Pohabljene sanje v mariborski Minoritski cerkvi pa se je kiparka poklonila pogumnim ženskam, ki so se javno izpostavile in bile poškodovane, pohabljene.

Umetniške zgodbe Metke Kavčič prefinjeno vendar kritično razkrivajo dogajanje v našem okolju. "Ko začnem ustvarjati, ne razmišljam najprej o zgodbi, ta pride sama. Vse kar se dogaja v okolju, umetnika zaznamuje in to odraža v svojem ustvarjanju. Tako običajno nastajajo moje umetniške zgodbe," pove kiparka Metka Kavčič.

Nagrada domačega mesta je umetnici, ki vse življenje živi in ustvarja v Mariboru v veliko čast, in je zanjo hvaležna. Težko pa čaka na čas, ko bo druženje znova mogoče, saj jo stiki z ljudmi izpolnjujejo in navdihujejo njeno ustvarjanje.