Začenja se Festival Mladi Maribor in bo trajal vse do 26. novembra. Gre za že osmo izdajo festivala, v kateri želijo organizatorji predstaviti pestro paleto ustvarjalnih, izobraževalnih in zabavnih dogodkov.

Foto: MMC RTV SLO/Pixabay
Foto: MMC RTV SLO/Pixabay

Udeleženci bodo lahko spoznali ustvarjanje dokumentarnega filma, se poučili o prostovoljstvu, delu na radiu, romski postaji in tudi poklicih prihodnosti. Osnovnošolci in srednješolci se bodo lahko o kariernih priložnostih poučili na virtualnem kariernem sejmu; prvi bo trajal od 15 – 19. novembra, drugi pa od 22. do 26. novembra. Predsednica komisije za mladinska vprašanja pri Mestni občini Maribor Nomi Hrast: "Letošnji virtualni karierni sejem predstavlja enega ključnih stičišč in virov pridobivanja informacij, ki jih dijaki in učenci potrebujejo za nadaljevanje svoje karierne poti, mladi iskalci zaposlitve pa poiščejo svoje karierne priložnosti."

Mlade čakajo tudi zabavni dogodki, pa pravi programski koordinator Marko Luk: "Kulturni inkubator bo v ponedeljek zasijal v barvah glasbene instalacije, 19. november pa je rezerviran za improvizacijsko predstavo Bande Ferdamane."

Festival Mladi Maribor so prvič izvedli leta 2014 kot enega izmed trajnostnih učinkov Maribora kot evropske prestolnice mladih; Tudi letošnji festival je malo poseben, saj v letošnji izvedbi poudarjajo njegovo hibridnost za razliko od lani, ko je bil zaradi epidemije povsem digitalen, pravi vodja mladinskih programov pri MKC Maribor Željko Milovanovič: "Digitalnost omogoča, da naslavljamo problem mobilnosti mladih." Dogodkov se bodo tako lahko udeleževali tudi ljudje, ki nimajo najlažjega dostopa do središča mesta, kjer se odvija največ dogodkov.