Foto: Radio Maribor/TIC Slovenska Bistrica
Foto: Radio Maribor/TIC Slovenska Bistrica

Občina Slovenska Bistrica se je že pred leti lotila obnove propadajoče graščine na Zgornji Polskavi. Dvorec naj bi bil zgrajen že v 12. stoletju, v današnjo podobo pa prezidan v 18. stoletju in je spomenik državnega pomena. Obnova naj bi bila končana leta 2022 in vredna okoli 4 milijone evrov.

Zgornjepolskavski dvorec že desetletja klavrno propada. Občina Slovenska Bistrica pa si za njegovo obnovo prizadeva že več let. Vodja oddelka za družbene dejavnosti Irena Jereb: "Obnova bo vredna okoli 4 milijone evrov. Izkazalo se je, da je objekt bolj dotrajan, kot smo sprva predvidevali. Letos bomo tako obnovili ostrešje in utrdili nekaj plošč."
V obnovljenem dvorcu bodo po načrtih v spodnjem delu prostori krajevne skupnosti in vinoteka, v zgornjem pa prostor za muzej, v prvem nadstropju bo nov oddelek bistriške knjižnice. Direktorica knjižnice Josipa Vošnjaka Patricija Breznikar poudarja, da je KS Zgornja Polskava ena izmed večjih v občini in knjižnico krajani zelo pogrešajo. "Prostori bodo veliki od 250 do 300 m2, kjer bomo lahko izvajali tudi obknjižnične dejavnosti, torej razne kulturne prireditve. Iz te krajevne skupnosti imamo zelo veliko uporabnikov in tudi Spodnje Polskave. Zato se novih prostorov vsi skupaj že zelo veselimo in že zbiramo gradiva."
Po načrtih naj bi bila dela v celoti končana leta 2022.