Mariborsko komunalno podjetje Nigrad bo to poslovno leto končalo uspešno. Koronavirus ni imel negativnega vpliva na poslovanje, saj so bila gradbišča odprta vse leto, tako da niso beležili izpada prihodkov. Smelo pa so zastavili tudi načrte v prihodnjem letu.

Nigrad bo poslovno leto končal pozitivno, pravi direktor družbe Matjaž Krevelj: »Ustvarili bomo okoli 23 milijonov evrov prihodkov in okoli 700 tisoč evrov pozitivne razlike. Točen poslovni rezultat bo sicer znan februarja prihodnje leto.«

Kot kaže, bo to eno boljših poslovnih let Nigrada v zadnjih letih, kar je posledica zmanjšanja določenih stroškov, so pa povečali tudi tržni del prihodkov. Potem ko je Nigrad v preteklosti ustvaril 70 odstotkov prihodkov iz naslova opravljanja gospodarske javne službe, 30 odstotkov pa na trgu, bo slednji delež letos zagotovo višji, pravi Krevelj.

V družbi z okoli 260-imi zaposlenimi so letos sprejeli novo sistemizacijo. Največja sprememba pa jih čaka naslednje leto, saj bodo del delavcev oziroma služb premestili v letos ustanovljeni Javni holding Maribor. Sicer pa bodo v podjetju nadaljevali lastne investicije, s katerimi nadomeščajo zastarelo opremo. V novem letu načrtujejo dobrega pol milijona evrov več prihodkov kot letos, saj se bodo še bolj osredotočili na tržni del aktivnosti; nekaj pogodb je že sklenjenih.

Foto: Radio Maribor/Dejan rat
Foto: Radio Maribor/Dejan rat