Naše prebivalstvo je tretje najstarejše v Evropi. Vir: Pixabay Foto: Pixabay
Naše prebivalstvo je tretje najstarejše v Evropi. Vir: Pixabay Foto: Pixabay

Nov dom za starejše občane v Slivnici je del mreže SeneCura in bo prve stanovalce sprejel predvidoma decembra. Naložba je vredna več kot 11 milijonov evrov, dom pa bo lahko sprejel 150 starostnikov.

Predvidoma 6. decembra se bodo v novi dom starejših vselili prvi stanovalci. Kot pojasnjuje direktorica SeneCure za Slovenijo Sanda M. Gavranovič, so uporabno dovoljenje že dobili, po odpravi manjših pomanjkljivosti pa čakajo še na odločbo ministrstva. Dom ima 142 enoposteljnih in štiri dvoposteljne sobe, povpraševanje po bivanju pa je veliko, pravi Gavranovičeva: »Trenutno imamo 65 prošenj oseb, ki bi rade takoj prišle v dom, naš načrt pa je, da celotno kapaciteto 150 postelj zapolnimo do sredine prihodnjega leta.« Tam bo tudi oddelek za demenco, uredili pa bodo še kavarno in frizerski salon.

V domu SeneCura Hoče - Slivnica bodo zaposlili več kot 70 ljudi. »Trenutno imamo izbranih že okoli 40 odstotkov zaposlenih, ostale bomo zaposlovali sukcesivno z vselitvijo stanovalcev. Imamo pa velik izziv zaposlovanja zdravstvenih tehnikov in bolničarjev, ki jih ni na trgu dela,« pravi Gavranovičeva.

Skorajšnje odprtje doma pozdravlja tudi župan občine Hoče - Slivnica Marko Soršak, ki pravi, da bo dom starejšim občanom omogočil, da ostanejo v domačem kraju, blizu svojcev, medtem ko so zdaj nekateri svoj prostor zaradi prezasedenosti domov v Sloveniji iskali celo na Hrvaškem.

SeneCura trenutno ob mariborskem upravlja še domova v Radencih in Vojniku. Ob novem v Slivnici gradijo še dva v Žireh in Komendi. Nove koncesije so februarja prejeli mdr. še za dom starejših v Rušah in za nadgradnjo mariborskega doma za osebe z demenco.