Foto: I. Bizjak, Arhiv ZVKDS
Foto: I. Bizjak, Arhiv ZVKDS

Kot smo že poročali, je mariborska občina za gradnjo dvosmerne dvopasovne ceste k Coni Pobrežje pridobila skoraj 652 tisoč evrov evropskega oziroma državnega denarja. Tako bodo lahko uredili ustreznejši dostop do cone, s čimer se bo tam izboljšala prometna varnost, na kar mestna četrt opozarja že več let.

Investicija ureditve prometne infrastrukture do Cone Pobrežje, ki je na območju nekdanje Svile, je ocenjena na nekaj več kot milijon 350 tisoč evrov; zagotovljenih je že 489 tisočakov evropskega in 163 tisoč evrov državnega denarja. Drugo polovico bo zagotovila občina, pojasnjuje podžupan Samo Peter Medved in izpostavlja, da bodo z investicijo izpolnjene obljube prebivalcem Pobrežja, ki zdaj prenašajo hrup in prometno preobremenjenost. Sedanji dovoz do cone bo namreč po opravljenih delih namenjen le za osebna vozila, tovorni promet pa bo dobil dostop iz križišča pred Malečniškim mostom, s čimer bo tudi prometna varnost neprimerno boljša. Projekt pozdravlja tudi predsednik sveta Mestne četrti Pobrežje Marjan Volavšek: »Zagotovo se bodo z izvedbo te nove dovozne ceste v industrijsko Cono Pobrežje okoliški prebivalci otresli velikega bremena in skrbi. Na to rešitev čakamo že okoli 18 let. Do zdaj ni bilo posluha oz. denarja, zato smo zdaj več kot zadovoljni.«

Nova prometna povezava bo omogočila tudi nadaljnji razvoj 6 hektarjev in pol velike poslovne Cone Pobrežje, kjer ob Marpromu in Comtradeu deluje tudi 12 mikro, malih in srednje velikih podjetij. Na občini pričakujejo, da bo razpis za izvajalca del objavljen do konca tega meseca. Dela naj bi začeli še letos, končali pa do konca prihodnjega leta.