Dom starejših v Poljčanah Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Dom starejših v Poljčanah Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Dom dr. Jožeta Potrča Poljčane, ki skupaj z enoto v Slovenski Bistrici sodi med večje domove za starejše v Sloveniji, letos obeležuje 70 let delovanja. Ob okroglem jubileju so v septembru pripravili slovesnosti za stanovalce in širšo javnost, sicer pa načrtujejo dva večja projekta – preureditev doma v Poljčanah in nadgradnjo doma v Slovenski Bistrici.

Skupaj 354 oskrbovancev

V Domu Poljčane živi 230 oskrbovancev, v enoti v Slovenski Bistrici pa 124, preko storitve pomoči na domu pa skrbijo še povprečno za 80 ljudi. Kot pravi direktorica doma Iva Soršak, se je v 70-ih letih domska oskrba precej spremenila. Do pred 15-imi leti se je veliko vlagalo v obnove, v same prostore, v zadnjih letih pa so tako veliko pozornosti namenili strokovnemu delu, naravnanemu na posameznika, uporabnika. Sicer pa je dom letos že tretjič prejel certifikat kakovosti na področju institucionalnega varstva starejših E-Qalin, letos so prejeli tudi zlati grb občine Poljčane.

V načrtu preureditev doma v Poljčanah in nadgradnja doma v Slovenski Bistrici

In največji izziv danes? "Danes se srečujemo s precejšnjo kadrovsko krizo. Nikoli še nismo imeli takšne fluktuacije, kot jo imamo v zadnjih dveh letih. Zaposleni odhajajo drugam, kjer so ugodnejši pogoji dela, kjer je mogoče tudi boljša plača. Določenih kadrov ne dobimo več, recimo bolničar je poklic, ki je praktično izumrl. Težave imamo tudi z zaposlitvami oskrbovank, gospodinj,... Teh ljudi ne dobimo več na trgu," pravi Iva Soršak.

Sicer pa v domu pripravljajo dve večji investiciji, še pravi Soršakova: "V Slovenski Bistrici bomo nadgradili celotni dom, in ga tudi preuredili znotraj, tako da bo prostora za okoli dvesto stanovalcev. Tukaj v Poljčanah pa bomo preuredili en del doma, to je stanovanjski del, tako se bomo bolj približali prostorskim standardom, ki so predpisani," je še povedala Soršakova.