V mariborski občini je 19 osnovnih šol, ki jih bo s prvim septembrom začelo obiskovati okrog 1000 prvošolčkov. Ti so še posebej ranljivi udeleženci cestnega prometa, zato pristojni pred šolami urejajo signalizacijo, pregledujejo varnost šolskih poti in svetujejo, kako naj se otroci, starši in vozniki obnašajo v prometu.

Tudi Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pri Mestni občini Maribor je ob začetku novega šolskega leta že obravnaval varovanje otrok na šolskih poteh: "Kot vidite, pred nekaterimi osnovnimi šolami je talna signalizacija že urejena, drugje še bo, tako da bo do začetka šolskega leta zadeva urejena, v skladu s predpisi," pravi predsednik sveta Vinko Virtnik.

Pred šolami so tako imenovana območja omejenih hitrosti, na katerih bodo policisti merili hitrost. Ti v sodelovanju z vodstvi šol in upravljalci cest vsako leto pregledajo varnost šolskih poti in predlagajo morebitne spremembe prometne ureditve. Višji policijski inšpektor Venčeslav Markuš: "Ponavadi imajo šole šolske poti v digitalizirani obliki, tako da si lahko uporabniki nenehno ogledujejo te poti in morebitne spremembe."

Pri izvajanju preventivnih dejavnosti bodo policistom in redarjem tudi letos pomagali nepogrešljivi prostovoljci.