Foto: Radio Maribor/Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Radio Maribor/Aljaž Mejal

Odvoz odpadnega blata iz mariborske čistilne naprave bo od novembra občutneje cenejši kot doslej, saj je Energetiki Maribor, zadolženi za upravljanje s tem odpadkom, na novem razpisu uspelo zagotoviti ugodnejšo ceno. Bo pa ogrevanje domov do konca leta občutneje dražje, saj so cene energentov poskočile v višave.

Če cena odvoza odpadnega blata zdaj znaša 169 evrov na tono, bo ta zdaj glede na novo, tokrat 4-letno in ne zgolj letno pogodbo z izvajalcem, bistveno nižja, razlaga Alan Perc, direktor Energetike Maribor. »V ponovljenem razpisu smo namreč dobili dve ponudbi z bistveno nižjimi cenami. Izbrani ponudnik je družba Surovina, ki ponuja odstranjevanja blata po ceni 134 evrov na tono, kar bo vplivalo tudi na končno ceno uporabnikov,« pravi Perc. Novo ceno mora sicer potrditi še mestni svet, o čemer naj bi odločali na oktobrski seji. Perc predvideva, da bo znesek na Nigradovi položnici za povprečno mariborsko gospodinjstvo tako nižji za približno en evro.

Se bo pa občutno podražilo ogrevanje, saj so cene energentov na globalnem trgu poskočile v nebo, opozarja prvi mož Energetike, ki v Mariboru s toploto oskrbuje okoli deset tisoč odjemalcev. »Cena variabilnega dela toplote se bo dvignila za 40 odstotkov. Skrbi pa nas nadaljnja rast cen energentov, zato se lahko dvig cen pričakuje tudi v prihodnje,« pojasnjuje Perc, ki v isti sapi dodaja, da pa bodo z novim letom za njihove odjemalce cene ogrevanja spet padle, saj so uspeli zagotoviti ugoden odkup plina za leto 2022. »Z novim letom tako lahko pričakujemo veliko znižanje cene, ki jo napovedujemo danes,« pravi Perc, ki ob tem vsem odjemalcem svetuje, naj bodo pri ogrevanju varčni, če želijo obvladovati stroške.