Župan občine Oplotnica Matjaž Orter Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Župan občine Oplotnica Matjaž Orter Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

V občini Oplotnica, Slovenski Bistrici sosednji občini, so svetniki nedavno opravili prvo branje občinskega proračuna. Trenutno je v javni obravnavi, svetniki bodo 2. branje opravili v drugi polovici marca. Proračun je težak 4 milijone in 400 tisoč evrov, med načrtovanimi naložbami pa jih je nekaj na področju vodovoda, gradnja novega vrtca in dograditev šole na Prihovi ter sofinanciranje dograditve Zdravstvenega doma Slovenska Bistrica in nakupa dveh reševalnih vozil.

Kot pojasnjuje župan občine Oplotnica Matjaž Orter, je za naložbe namenjenih milijon sto tisoč evrov, to je četrtina proračuna. Med načrtovanimi projekti jih je nekaj na področju vodovoda: "Namerevamo sanirati vodna zajetja v Kotu. Gre za tri vodne vire, ki še niso bili sanirani v preteklih letih. Prav tako nameravamo zagotoviti dodatne vodne vire v Koritnem. Načrtujemo tudi sanacijo vodovoda v Prečni ulici v Oplotnici."

Oplotnica sofinancira dograditev gradnje Zdravstvenega doma Slovenska Bistrica

Čeprav so sprva nameravali zgraditi tako nov vrtec in kot tudi novo šolo na Prihovi, pa bodo zaradi vsesplošnega dviga cen v prvi fazi zgradili vrtec – za kar so tudi pridobili sofinancerska državna sredstva. "Glede na to, da so šle cene gor 'krat dva', bomo k temu projektu pristopili v dveh fazah. Najprej bomo zgradili novi vrtec s tremi oddelki, skupno kuhinjo, jedilnico. V drugi fazi pa bomo šli v dograditev oziroma novogradnjo šole."

Kot občina soustanoviteljica sodeluje Oplotnica pri investiciji dograditve Zdravstvenega doma Slovenska Bistrica, in sicer s skupnim vložkom v naslednjih letih 300 tisoč evrov, letos pa okrog sto tisočakov.

Predlog občinskega proračuna v javni obravnavi

V tem tednu je sicer predlog proračuna v javni obravnavi, kar pomeni, da lahko občani dajo predloge in pobude. "Je pa tako, da morajo pobude biti oblikovane tako, da proračun ostane uravnotežen, številke morajo biti usklajene," je še povedal Orter.

Dodajmo še, da se je v Občini Oplotnica kot zelo pozitivno izkazalo lansko odprtje pisarne Turistično-informacijskega centra TIC. "Dela se veliko, rezultati so vidni, in mislim, da bomo v tej smeri tudi nadaljevali. Imamo tudi projekte, ki bodo v naslednjih dveh letih sofinancirani na področju turizma. Tu je mišljeno predvsem, da se oživi ribnik Partovec s sprehajalnimi potmi in obnova koče v Partovcu," je še povedal župan Oplotnice Matjaž Orter.

Oplotnica Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Oplotnica Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar