V promet se znova vključujejo otroci in mladostniki, ki se vračajo v šolske klopi in vrtce. Vozniki naj bodo na najmlajše in najranljivejše udeležence v prometu posebej pozorni.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Zagotavljanje varnosti otrok v prometu je najpomembnejša policijska naloga, še posebej v prvih septembrskih dneh, ko se začne novo šolsko leto. "Vsako leto tako pregledamo cestno prometne signalizacije v bližini šol in vrtcev, skupaj z vodstvi šol tudi načrte varnih poti, preverjamo tehnično brezhibnost avtobusov in drugih vozil, s katerimi se prevažajo otroci, otrokom predavamo o prometni varnosti, povezujemo se s predstavniki lokalnih skupnosti in drugih institucij," pravi Robi Štrman s Policijske uprave Maribor.

Starši so otrokom za zgled z odgovornim ravnanjem in spoštovanjem cestnoprometnih pravil, otroke pa o pravilnem vključevanju v promet poučijo že v vrtcu:
"Sodelujemo v projektu Pasavček, v katerem otroci spoznavajo, kako varno prečkati cesto, kako se obnašati v avtu in podobne stvari. Otroci so zelo dosledni in zelo poslušajo, če jim nekaj povemo, poslušajo in upoštevajo naša navodila," pravi vzgojitelj Vani Šeligo.

Na kaj morajo biti v prometu pozorni otroci? "Da pogledamo levo in desno, preden prečkamo cesto. Pazimo se avtomobilov, da nas ne povozijo."

V lanskem letu je bilo v prometnih nesrečah na območju Policijske uprave Maribor udeleženih 71 otrok, starih do 14 let, od tega 12 pešcev, 20 kolesarjev, 2 voznika mopedov in 25 potnikov v osebnem avtomobilu. Avto moto zveza Slovenije tudi letos pripravlja akcijo Še 365 dni, "s tem želimo opozoriti, da je treba na pešce, ne samo na otroke, ampak na vse, paziti vse leto. Posebej morajo biti vozniki pozorni na najmlajše, saj so tudi najbolj ranljivi v prometu. Odrasli moramo otrokom dajati dober zgled," pa pravi Erik Logar iz AMZS.