Poletje je čas, ki ga na Zvezi Sonček in društvih namenjajo zdravstveno terapevtskim kolonijam. Na Debelem rtiču izvajajo obnovitvene rehabilitacije za starše otrok, ki imajo cerebralno paralizo, veseli pa so tudi, da po mesecih zaprtja zaradi korone spet obratuje njihova trgovinica v centru mesta.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

V ospredju obnovitvenih rehabilitacij je pomoč družini, pravi predsednica mariborskega društva za cerebralno paralizo Sonček in podpredsednica Zveze Sonček Lidija Šestak Zorič:
"Se pravi, pri otrocih je uvajanje družin v področje, s katerim se prvič soočajo, torej v delo z otrokom s cerebralno paralizo."

Kolonij pa se udeležujejo delovni terapevti, logopedi, fizioterapevti. "Pri mladostnikih si želimo vpeljavo emancipacije, da vidijo, kdaj in kako lahko živijo samostojno, brez navzočnosti staršev," dodaja Lidija Šestak Zorič.

Gre za programe, ki niso, vsaj ne v celoti , sistemsko podprti, ostalo prispevajo starši in zbiranje donatorskih sredstev. Po mesecih zaprtja zaradi covida so v društvu Sonček zelo veseli, da imajo spet odprto trgovinico v središču mesta: "Obisk je relativno dober, ta koncept trgovinice je mnogim zelo všeč, eni nas želijo podpreti in prinesejo stvari in donirajo sredstva."

Drugi pa resnično potrebujejo izdelke iz trgovine. "Kupujejo tudi rabljena oblačila, tega imamo največ, pa seveda izdelke iz naših delavnic."

Na Pobrežju obratuje tudi poleti varstveno delovni center, četudi z nekaj manj uporabniki, ker so na počitnicah in na obnovitvenih rehabilitacijah.