Frizer Loui Ferry in Giorgio Armani Foto: Radio Maribor/Stefano Guindani
Frizer Loui Ferry in Giorgio Armani Foto: Radio Maribor/Stefano Guindani

V podcastu Zorni kot je gost Vili Koderman, svetovno znani frizer, ki ga zunaj meja poznajo pod imenom Loui Ferry. Nedavno ga je na svojo modno revijo v Pariz povabil sam Giorgio Armani. Med drugim frizira svetovno znane zvezde, kot so Celine Dion, Eva Longoria, Oprah Winfrey, Sharon Stone, Heidi Klum... Kakšne so njegove izkušnje z zvezdniki? Kako je frizirati na prestižnih modnih revijah?

Starši so mu dali ime Vili, Loui Ferry pa je "znamka", pod katero deluje, predvsem v tujini. Loui je bil rojen na Ptuju; nekaj let so živeli na Hajdini, nato so se preselili v Kidričevo, kjer je obiskoval tamkajšnjo osnovno šolo, od 5. razreda naprej.

Frizirati je začel pri 14. letih v salonu na Hajdini

V Mariboru je obiskoval Srednjo šolo za oblikovanje. Frizirati je začel pri 14. letih, v salonu na Hajdini. "Ne spomnim se, kdaj sem si zaželel, da postanem frizer, se pa spomnim, da sem užival, ko me je oče vzel s seboj k frizerju. Tudi ko so me prepričevali, naj se vpišem na gimnazijo, sem vztrajal, da želim postati frizer," pravi Loui. V srednji šoli je sicer doživel obdobje, ko mu ni bilo najlažje. Vrstniki so ga zasmehovali, žalili, bil je tarča posmeha. Razlog? "Tudi zato, ker sem takrat še zelo jecljal. To je bil čas, ko sem se naučil, da moraš spoznati dejstvo, da mnenja drugih so zgolj mnenja. In da si v bistvu ti tisti, ki vzbudiš v tistem, ki ima mnenje o tebi, njegove nerazrešene stvari. Smo si ogledala drug drugemu."

Z Giorgiom Armanijem sodeluje že več kot deset let

Po koncu srednje šole je odšel nabirat izkušnje v tujino: London,... Prepotoval je veliko sveta. Sedaj ima svoj butični salon v Ljubljani, kar si je želel že od malega. Namerava pa, v okviru salona, deliti svoje znanje z drugimi - v zvezi s tem pripravlja nekaj, o čemer pa še ne želi govoriti.

Kot že omenjeno, je bil nedavno povabljen kot frizer na modno revijo Giorgia Armanija v Pariz. "Ko se človek res trudi in ko delaš, kar verjameš, da je vredu, se zgodijo takšne češnjice na tortici. Z Armanijem sicer sodelujem že več kot deset let. On je človek, ki preveri vsako obleko, frizuro in make up, obleke, čevlje, nakit, preden gredo punce na pisto," razlaga sogovornik. "Na celem svetu je okrog sto frizerjev, ki delamo na tednih mode (fashion week). Da si del te skupine, ki delamo na tovrstnih šovih, je gotovo posebna čast. Na takšni modni reviji, kot je bila v Parizu, sodeluje več frizerjev, število je odvisno od števila modelov in zahtevnosti frizure. Na tej reviji v Parizu nas je bilo okrog 25 frizerjev." In koliko pričesk mora za tisti večer narediti vsak frizer? "Rekel bi nekje 7 ali 8 frizur. To je odvisno od tega, kako dober in hiter si. Vsako frizuro še posebej pregleda Armani sam in če ni vredu, jo brez zadržkov razdere ali spremeni. Tu ni prostora za užaljenost. Ne smeš vzeti osebno, gre za posel."

"Ko ti Eva Longoria prinese kavo, je zelo fajn občutek"

Loui Ferry frizira svetovno znane zvezde, kot so Celine Dion, Eva Longoria, Oprah Winfrey, Sharon Stone, Heidi Klum... "So slavne osebnosti, a so še vedno ljudje, in jaz jih tako dojemam. Posledica njihove službe je, da so slavni." Ob tem pove: "Zvezdnice prisegajo na 'looke'. Nekatere imajo vsak drugi dan drugo frizuro. To vključuje lasulje, podaljške itd. ..marsikaj ni naravno, zgleda pa kot naravno. Da je temu tako, smo mi tu, frizerji." Kakšna anekdota s katero izmed zvezdnic, ki jih je friziral? "Ko ti Eva Longoria prinese kavo, je zelo fajn občutek." Se zvezdnice zavedajo, da so pomembni ljudje okrog njih, ki skrbijo za njihov videz? "Odvisno, kakor kdaj."

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete na povezavi:

Loui Ferry, frizer, ki frizira svetovno znane zvezde