V tokratnem podcastu Zorni kot smo govorili o dogajanju na RTV Slovenija. Sogovorniki so bili predsednica Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek (na fotografiji levo), iz našega regionalnega RTV centra novinarka in predstavnica sindikata novinarjev na TV Maribor Ana Bučar (na fotografiji v sredini) in raziskovalec na Inštitutu za medijske komunikacije Univerze v Mariboru Peter Čakš (sodeloval po telefonu).  Foto: Radio Maribor
V tokratnem podcastu Zorni kot smo govorili o dogajanju na RTV Slovenija. Sogovorniki so bili predsednica Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek (na fotografiji levo), iz našega regionalnega RTV centra novinarka in predstavnica sindikata novinarjev na TV Maribor Ana Bučar (na fotografiji v sredini) in raziskovalec na Inštitutu za medijske komunikacije Univerze v Mariboru Peter Čakš (sodeloval po telefonu). Foto: Radio Maribor

V tokratnem podcastu Zorni kot smo govorili, tudi v luči nedavne stavke v naši medijski hiši, o dogajanju na Radioteleviziji Slovenija.

Kot je znano, so novinarski sindikati RTVS stavko, v kateri so med drugim zahtevali novinarsko avtonomijo, zaostrili in nedavno organizirali celodnevno opozorilno stavko. Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough po drugi strani vse očitke zavrača, tudi o domnevnih pritiskih. Razlog za neuspeh pogajanj po njegovem ni na delodajalski, temveč sindikalni ravni, ki je neobrazloženo zavrnila predlog, da se v pogajanja vključi mediator.

Kako ocenjujejo razmere na RTV Slovenija? Kaj bi izpostavili kot ključne težave? Lahko potegnemo vzporednico z nedavnim dogajanjem na STA? Raziskovalka medijev Brankica Petkovič je ob nedavni stavki na RTV izpostavila, da je problem na RTV-ju ta hip, da vodstvo skuša prepričati, da obstaja samo levo in desno novinarstvo. To je navadna laž, je poudarila in dodala, da je pogovor o tem treba vrniti na strokovno raven, češ, da gre za delitve, ki zastrupljajo družbo. Kaj sogovorniki menijo o tem?

O vsem tem so spregovorili predsednica Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek, iz našega regionalnega RTV centra novinarka in predstavnica sindikata novinarjev na TV Maribor Ana Bučar in raziskovalec na Inštitutu za medijske komunikacije Univerze v Mariboru Peter Čakš.

*quo vadis - kam greš

Celotnemu pogovoru prisluhnite na spodnji povezavi:

Stanje na RTV