Foto: Radio Maribor/Branimir Ritonja
Foto: Radio Maribor/Branimir Ritonja

V Minoritski cerkvi v Mariboru bodo ob 18. uri odprli razstavo z naslovom Pohabljene sanje, mariborske kiparke Metke Kavčič. Velika kovinska skulptura je najnovejše umetniško delo Kavčičeve, ki letos praznuje 20-letnico samostojne umetniške poti.

Kiparka Metka Kavčič se po nedavni pregledni razstavi umetniškega opusa v Velenju zdaj predstavlja še v domačem mestu, in sicer z veliko konstrukcijo iz varjene kovine, umetničinega značilnega materiala. "Večmetrsko skulpturo, ki sem jo intenzivno oblikovala v času osamitve, sestavljajo kovinske čipke iz majhnih delov, ovite z belo tkanino, dopolnjujeta jo svetlobna in zvočna instalacija," pojasnjuje Metka Kavčič.

Naslov skulpture 'Pohabljene sanje' nakazuje tesnobna sporočila o ženskah, bolečini in zlorabah, vendar podoba hkrati ponuja upanje. "In prav ta dvojnost je prisotna pri vseh mojih delih. Prvi pogled ponuja neko površinsko sporočilo, globlja plat pa razkriva manj mehko podobo," še pove umetnica.

Skrivnostno igro različnih materialov, pripoved in simboliko postavitve osmišlja zvočna kulisa komaj slišnih korakov Andreja Hrvatina, s katerim kiparka redno sodeluje. Kavčičeva je na 20-letni samostojni umetniški poti ustvarila štiri prepoznavne cikle, in sicer Vrata, Perilo, Čipke ter Moške in ženske figure, ki se med seboj prepletajo in povezujejo. Skulptura Pohabljene sanje je njeno najnovejše umetniško delo, nastalo pred dobrim mesecem.