Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Zastarelo javno razsvetljavo v Mariboru naj bi prenovili v prihodnjih dveh letih. Spomnimo: občina je letos prekinila postopek prenove, ki so jo želeli izvesti v javno-zasebnem partnerstvu. Zdaj so se odločili, da bodo predvidoma konec leta objavili mednarodni razpis za zamenjavo okoli 9000 svetilk.

Postopek javno-zasebnega partnerstva je občina vodila z Energetsko agencijo za Podravje. Ustavili so ga zaradi pritožb posameznih ponudnikov in na občini so presodili, da bodo dela stekla hitreje, če postopek prekinejo in sami nadaljujejo z zamenjavo svetilk, pojasnjuje Andraž Mlaker iz mariborskega Sektorja za komunalo in promet.

Občina je zdaj objavila razpis za nakup manjšega števila svetilk, s katerim želijo preveriti razmere na trgu. »Kasneje, po sprejetju rebalansa občinskega proračuna za leto 2022, pa načrtujemo ponovni postopek konkurenčnega dialoga s pogajanji, ki ga bo vodila mariborska občina sama, in pridobiti ponudnika, s katerim bomo celovito uredili energetsko sanacijo javne razsvetljave, vzpostavili daljinski monitoring, regulacijo in krmiljenje javne razsvetljave,« pravi Mlaker. Predvidoma konec leta bodo objavili mednarodni razpis za nabavo svetilk za celovito obnovo mestne razsvetljave: »Tukaj bo zajetih okoli devet tisoč svetilk, ki trenutno ne ustrezajo uredbi o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja, in so potrebna zamenjave.« Ocenjena vrednost projekta je več kot dva milijona evrov. »Zamenjava svetilk bo postopna in bo trajala dve leti. V skladu s koncesijsko pogodbo Nigrad ostaja upravljavec sistema javne razsvetljave,« še pojasnjuje Mlaker.