Foto: Radio Maribor/Simona Kostanjšek Brglez
Foto: Radio Maribor/Simona Kostanjšek Brglez

Od 8. februarja je na spletnem naslovu Umetnost za turizem na ogled razstava Preobrazbe mesta.
Razstava prikazuje stare razglednice, na katerih prepoznamo dele Slovenske Bistrice, ki jih avtorica razstave dr. Simona Kostanjšek Brglez primerja z novejšimi fotografijami.
"To je dokumentarna fotgrafska razstava, ki postavlja v središče serijo primerjalnih posnetkov Slovenske Bistrice, njenih delov in posameznih stavb. Torej prejšnje stanje, večinoma gre za razglednice iz začetka in prve polovice 20. stoletja, je vzporejano s stanjem v letu 2020, ko je bilo zaradi aktualne situacije mesto bolj prazno kot sicer."

Na razstavi je na ogled 87 fotografij, novejše sta prispevala Amadeja Mlakar in Sašo Jug, "Stare razglednice smo pridobili iz različnih institucij, kot so Knjižnica Josipa Vošnjaka, Zavod za kulturo Slovenska Bistrica, iz Zavoda za spomeniško varstvo in s spleta," še dodaja Kostanjšek Brglezova.

Fotografije pa spremljajo spremna besedila o zgodovini, razvoju in preobrazbah mesta. "Ob trgih in ulicah je podrobneje predstavljenih okrog sto stavb, pri čemer je poudarek na arhitekturi in njenih posebnostih, dobrih in slabih praksah prenov spomenikov kulturne dediščine, posebna pozornost pa je namenjena njihovim nekdanjim lastnikom in uporabnikom ter s tem tudi njihovi prejšnji namembnosti," opisuje razstavo avtorica dr. Simona Kostanjšek Brglez, in dodaja: "Razstava bo gledalca popeljala v čas gramoznih cest, konjev, vozov, kočij, plemstva, meščanstva, obrtništva, v obdobje mlinov na Bistrici in še mnogega drugega, česar se nekateri starejši še dobro spominjajo, večini mlajših pa je našteto tuje."

Razstava je na ogled na spletnem naslovu umetnost za turizem www.umetnost-za-turizem.si, je stalna in je s spletne strani ne bodo umikali. Umetnostnozgodovinske vsebine kot podlaga razvoju trajnostnega turizma Vzhodne Slovenije.