Odslej je v prostorih mariborske občine postavljen tudi t.i. Varuhov kotiček. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Odslej je v prostorih mariborske občine postavljen tudi t.i. Varuhov kotiček. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Na delovnem obisku v Mariboru se je danes mudil varuh človekovih pravic Peter Svetina. Zanimanje Mariborčanov za pogovor je bilo zelo veliko; prijavilo se je kar 21 ljudi, zato Svetina razmišlja o ponovitvi obiska. Od danes naprej pa je v prostorih mariborske občine tudi t.i. Varuhov kotiček; kjer so na voljo vse informacije v zvezi delovanjem institucije Varuha in je namenjen vsem, ki potrebujejo pomoč pri uveljavljanju svojih pravic.

Kot pojasnjuje varuh človekovih pravic Peter Svetina, so za razliko od nekoč, ko so se pobude Mariborčanov tikale predvsem stanovanjske in socialne problematike, tokrat teme pogovorov bile drugačne: "Bilo je nekaj zadev s področja invalidske problematike. Tukaj gre za očitke o neučinkovitosti oziroma neodgovarjanje centrov za socialno delo, ki vlog ne obravnavajo oziroma ne odgovarjajo nanje - tudi več kot pol leta, smo imeli primer. Potem je nekaj področij, ki ne spadajo pod naše delovanje, denimo medsosedski spori."

Na delovnem obisku v Mariboru se je mudil varuh človekovih pravic Peter Svetina. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Na delovnem obisku v Mariboru se je mudil varuh človekovih pravic Peter Svetina. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Seznanjen je bil denimo s primerom, ko je upravna enota pozabila poslati odločbo centra na neki drug organ in zato človek ni dobil odškodnine. Poudaril je, da je rak rana našega sistema, ko se institucije ne čutijo dolžne odgovarjati ljudem: "Tukaj nam ne pomaga nobena digitalizacija. To je aroganten odnos do ljudi, to je popolnoma nesprejemljivo."

Svetina se je srečal tudi z županom Sašo Arsenovičem, med drugim sta govorila o načrtovani mednarodni šoli v Mariboru: "Moram na žalost ugotoviti, da pristojno ministrstvo ni odigralo tiste vloge, ki bi jo moralo, da bi omogočilo ustanovitev mednarodne šole v Mariboru."

Arsenovič je ob tem izpostavil t.i. Varuhov kotiček, ki je po novem v prostorih občine, med drugim pa je napovedal, da bodo po vzoru zelo uspešnega razpisa za obnovo fasad v središču mesta prihodnje leto pripravili tudi razpis za izgradnjo dvigal v večstanovanjskih stavbah, da bi ljudem omogočili, da čim dlje živijo doma. "Upam, da jih bomo uspeli narediti približno toliko kot fasad, torej nekje med deset in dvanajst," je povedal Arsenovič.