Natečaj Mladi za napredek Maribora šteje štirideset let. To je natečaj, na katerem mladi raziskovalci z osnovnih in srednjih šol pripravljajo in pred strokovnimi komisijami zagovarjajo raziskovalne naloge in inovacijske predloge z 32 področij znanosti, najboljši pa so nagrajeni.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Število raziskovalnih nalog in inovacijskih predlogov tudi letos potrjuje, da raziskovalni duh med mladimi ne pojenja, vsako leto izdelajo in oddajo veliko nalog, letos jih je 322 avtorjev oddalo kar 191. Raziskovanje mladim veliko pomeni in vtis o mladih bi morali dobiti na podlagi takšnih projektov, opozori predsednica Zveze prijateljev mladine Maribor Nina Babič: "Za mesto raziskovalni duh med mladimi pomeni veliko. Veliko se govori, da so vrednote padle, a mladi štirideset let raziskujejo, kažejo zanimanje za različne teme in pojave in področja, in vtis o mladih bi morali dobiti prav na podlagi takšnih projektov."

Mladi raziskovalec Uroš Pešec se je posvetil razvoju odbojke na njihovi šoli: "S prijateljem sva naredila nalogo na področju zgodovine o odbojki na naši osnovni šoli. Pri tem sva hotela ugotoviti, kakšno je mnenje učenk in učencev o odbojki. Ugotovila sva, da dosti učencev ve, da je bila v preteklosti zelo popularna na naši šoli in da smo dosegali zelo dobre rezultate v preteklih letih tudi na medšolskih tekmovanjih."

Taja Ribič pa je izdelala nalogo s področja geologije in geografije in sicer o onesnaženosti reke Pesnice: Ugotovila sem, da je kmetijstvo velik onesnaževalec reke Pesnice. Na natečaju Mladi za napredek Maribora zelo rada sodelujem, saj tako tudi mi mladi pripomoremo k napredku na področjih, ki nas zanimajo."

Med 160 mentorji je bila tudi učiteljica Petra Drofenik: "Mladi pogosto kar sami predlagajo temo naloge, potem pa se skupaj podamo na raziskovalno pot. So izredno inovativni, mentorju ni treba ves čas stati ob strani, ampak le tu in tam usmerja delo, ko je to potrebno."

Oddane naloge so na zelo visokem nivoju, rešitve, ki jih mladi ponujajo pa so pogosto inovativne in zanimive za širšo javnost.