Na osnovni šoli Tabor I v Mariboru je bil danes Eko dan, ki se ga je udeležilo 600 učencev od 1. do 9. razreda. Na voljo so imeli 15 različnih dejavnosti, povezanih s spoznavanjem narave in varovanjem okolja.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Otroci so izdelovali semenske bombice, medene krpice za shranjevanje živil, gradili hotel za žuželke, spoznavali življenje vider, bobrov, kačjih pastirjev in talnih živalic, ogledali pa so si tudi lutkovno predstavo in video posnetek o ekosistemih: "Ugotovili smo, da je veliko vrst izumrlo, zato moramo paziti na ogrožene živalske vrste. Ugotovili smo, da so reke pomemben vir različnih hranilnih snovi, so kot vodne žile, ki napajajo gozdove," prehranjevalna veriga pa mora biti uravnotežena, pravijo šestošolci.

Najmlajši so poslušali pravljico o mali plastični vrečki: "Pogovarjali smo se, da so plastične vrečke škodljive za naravo in jih ne smemo metat v naravo. Lahko jih recikliramo v boljše vrečke. Lahko se razgradijo, pa v morje jih ne smemo metat."

Predsednik Gobarskega društva Lisička Slavko Šerod je predaval o gobah in njihovem pomenu v naravi: "Te snovi, ki so v lesu, gobe razgradijo, preidejo v gozdna tla, od tam pa spet poženejo rastline."

Maribor pa je tudi letošnje leto prijazno mesto do čebelic, čmrljev in drugih opraševalcev. Nedaleč stran od šole so otroci postavili hotel za žuželke in odmetali bombice s semeni cvetočih rastlin, predstavniki skupne službe varstva okolja pri mestni občini pa so s tablico označili mesto na javni zelenici, kjer bodo zaradi paše čebel kosili kasneje.