Sandra Jus, ena od prostovoljcev šoferjev v Slovenski Bistrici Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Sandra Jus, ena od prostovoljcev šoferjev v Slovenski Bistrici Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

V Slovenski Bistrici pod okriljem Centra za starejše Metulj med drugim omogočajo starejšim brezplačne prevoze z avtomobilom, imenovanim Metuljček. V sistem prevozov je vključenih 18 prostovoljcev, ki Slovenskobistričane, stare nad 65 let, zapeljejo do UKC Maribor, zdravstvenega doma, upravne enote in še kam.

32-letna Sandra Jus iz Slovenske Bistrice je ena od prostovoljcev, ki so se odločili pomagati tako, da občasno sedejo za krmilo Metuljčka in starejše odpeljejo po nujnih opravkih. V tem delu je čisto nova, ujeli smo jo namreč pred njeno drugo vožnjo. "Do te odločitve me je pripeljala moja osebna izkušnja. Namreč že nekaj časa pomagam eni starejši gospe, ki mi je kot druga mama. Prav ona mi je tudi povedala, da obstajajo v Bistrici prevozi z Metuljčkom. Fajn mi je, ker vem, da opravljam dobro delo."

Največ zanimanja je za prevoz do UKC Maribor

Trenutno je prostovoljcev 18, povprečno opravijo 35 prevozov mesečno, pove direktorica Ljudske univerze Brigita Kruder, ki je lani prevzela Center za starejše Metulj pod svoje okrilje: "Včasih, v pomladnih in poletnih mesecih, je teh prevozov še več. Večina prevozov je opravljenih na račun zdravstvenih storitev, vozimo pa do razdalje 30-35 kilometrov - torej v območju Slovenska Bistrica, Maribor, Ptuj, Celje in Rogaška Slatina."

Sistem prevozov Metuljček deluje od septembra leta 2021. "Metuljček je namenjen starejšim od 65 let, ki nimajo svojega prevoza in v razdalji 30-ih kilometrov svojih otrok. Največ zanimanja je za prevoz do UKC Maribor. Do zdaj smo opravili že 1200 prevozov oziroma 22 tisoč kilometrov," pa pravi koordinatorica Centra za starejše Metulj Vinka Kunstek.

Prevoze opravljajo med ponedeljkom in petkom. "Za prevoz naj se pokliče tri dni pred predvidenim datumom izvedbe, na telefonsko številko 031/619-611," je še povedala zadnja sogovornica.