Foto: SOJ RTV SLO/RTV Slovenija
Foto: SOJ RTV SLO/RTV Slovenija

Svetniki občine Slovenska Bistrica so na dopisni seji pred nekaj dnevi potrdili DIIP za projekt obnove strehe bistriškega gradu. S projektom se bo bistriška občina prijavila na državni razpis za sofinanciranje investicij na področju nepremične kulturne dediščine. Vrednost obnove strehe gradu je ocenjena na skoraj pol milijona evrov in jo bodo, če bo občina na razpisu uspešna, izvedli prihodnje leto.

Ministrstvo za kulturo je lani maja s pogodbo formalno predalo lastništvo bistriškega gradu z države na občino, pod pogojem, da ta v naslednjih 15. letih izvede investicijska vlaganja v grad. Zdaj, ko je občina Slovenska Bistrica lastnica gradu, se lahko prijavlja na različne državne in evropske razpise za njegovo obnovo.

Obnova strehe je nujna, saj so zaradi njenega zamakanja ogrožene freske

Med drugim je nujne obnove potrebna streha, saj so zaradi zamakanja ogrožene dragocene freske v osrednjem grajskem prostoru Viteški dvorani. "Ko smo prejeli grad v našo, občinsko last, smo se zavezali, da bomo grad v doglednem času obnovili. In kot dobri gospodarji začenjamo pri strehi," pravi vodja oddelka za družbene dejavnosti na slovenskobistriški občini Irena Jereb.

Zaradi zamakanja strehe se uničuje bogata grajska kulturna dediščina, zato je naložba nujna, da bi preprečili nadaljnjo škodo in ohranili dejavnosti in vloge, ki jo ima bistriški grad v lokalnem okolju, piše med drugim v gradivu za občinski svet.

Na obnovo pa še čaka tudi pristava, vhod, most,...

Sam grad je bil sicer pred leti obnovljen, poslopje ob gradu, imenovano pristava, pa na obnovo še čaka. To pa še ni vse: "Treba je obnoviti freske v Viteški dvorani, pa most, vhod in tako naprej. Tako da nas čaka še kar nekaj dela s samim gradom. Čaka nas tudi še obnova pristave," še pove Jerebova.

Vrednost investicije obnove strehe gradu je ocenjena na okrog 490 tisoč evrov. "Ministrstvo za kulturo naj bi prispevalo okrog 140 tisoč evrov, ostanek, 350 tisoč, pa bo prispeval občinski proračun." Dela naj bi izvedli v prihodnjem letu, je še povedala vodja oddelka za družbene dejavnosti na bistriški občini Irena Jereb.