Foto: Promocijsko gradivo/Bojan Brumec
Foto: Promocijsko gradivo/Bojan Brumec

Na pobudo poslanke Karmen Furman in ob podpori poslanske skupine SDS je v zakonodajni postopek vložen zakon za ustanovitev mestne občine Slovenska Bistrica. Pobudo bo prihodnji torek obravnaval tudi bistriški občinski svet na svoji redni seji. Kot poudarjata tako poslanka Furmanova kot tudi bistriški župan Ivan Žagar, bi status mestne občine Slovenski Bistrici omogočal večji dostop do sofinancerskih finančnih sredstev (tudi evropskih) za projekte lokalnega pomena in siceršnji razvoj občine.

O predlogu, da mesto pridobi status mestne občine, odloča državni zbor po posebnem postopku in s posebnim zakonom, pred sprejetjem zakona pa ni potreben referendum. Poslanka iz vrst SDS-a Karmen Furman: "Glede na to, da je v ustavi določeno, da lahko spremembo zakona vloži poslanec - lokalna skupnost je ne more, lahko da le pobudo - sem predlagala, da kot poslanka, med drugim tudi občine Slovenska Bistrica, vložim spremembo zakona, s katerim bi Slovenska Bistrica pridobila status mestne občine."

O zakonu naj bi poslanci odločali v jesenskem času. Kot še dodaja Furmanova, bi s statusom mestne občine Slovenska Bistrica "pridobila dostop do določenih finančnih sredstev. Dejstvo je denimo, da se določena kvota kohezijskih sredstev razdeljuje samo med mestnimi občinami in tako naprej."

Zakon o lokalni samoupravi pravi, da se lahko status mestne občine dodeli občini, ki ima najmanj 20 tisoč prebivalcev in 15 tisoč delovnih mest in je gospodarsko, kulturno in upravno središče širšega območja. Slovenska Bistrica ima skoraj 26 tisoč prebivalcev. Župan Slovenske Bistrice Ivan Žagar: "Ocenjujemo, da bi si glede na število prebivalcev in glede na širši pomen, ki ima Slovenska Bistrica, status mestne občine tudi zaslužila. Mi to utemeljujemo s tem, da Slovenska Bistrica je neko širše središče, tudi z razvojnega vidika. Je tudi upravno središče za širšo okolico. Sicer pa bi tak status omogočil občini in okolici lažji razvoj."

Občinski svet bo o pobudi odločal prihodnji teden, župan Žagar pa pričakuje podporo svetnikov.