Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborski mestni svetniki bodo na naslednji seji obravnavali spremembe Odloka o ustanovitvi Regionalne razvojne agencije za Podravje – Maribor. Čeprav se je Mariborska razvojna agencija v omenjeno regionalno agencijo preoblikovala v začetku leta, pa so ponovne spremembe ustanovnega odloka nujne – le tako se bo lahko k agenciji pripojila hčerinska družba Štajerski tehnološki park.

Sodišče je sredi marca načrtovano pripojitev družbe k agenciji zavrnilo, saj tega zakonodaja neposredno ne dopušča, bi pa naj bila ta mogoča, če bi to urejal odlok. A ker obstoječi odlok o ustanovitvi Regionalne razvojne agencije za Podravje – Maribor tega ne dopušča, ga bodo mestni svetniki iz mariborske in drugih občin ustanoviteljic agencije zdaj ustrezno dopolnili, pojasnjuje direktor agencije Uroš Rozman: »Mi se bomo sklicevali na dikcijo, ki govori, da se lahko iz javnega zavoda odcepi posamezna enota, kar se je v bistvu tudi zgodilo, saj je bil Štajerski tehnološki park leta 1994 ustavljen s strani naše agencije. Zdaj to podjetje pripajamo nazaj.« Rozman računa, da bo pripojitev po potrjenih spremembah odloka mogoča že junija.

K agenciji bodo pripojili tudi Wcycle Maribor

K razvojni agenciji pa bodo pripojili tudi institut za krožno gospodarstvo Wcycle Maribor, zato bodo občinski sveti odločali o njegovem nakupu. Institut je namreč v lasti mariborskih javnih podjetij, agencija pa naj bi za 100-odstotni delež odštela dobrih 51 tisoč evrov. »Računamo, da bi v poletnih mesecih izvedli tudi to pripojitev in tako pokrili področje krožnega gospodarstva,« pravi Rozman in izpostavlja, da naj bi agencija po omenjenih pripojitvah in vzpostavitvi širokega področja delovanja zagotovila dobro osnovo za uspešno črpanje evropskih sredstev, povezovanje Podravske regije in njen preboj med bolj razvite slovenske regije.