Mednarodni praznik žensk, dan žena, praznujejo vsako leto 8. marca v približno 100 državah. Je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

V začetku so dan žena praznovali 19. marca, kar je predlagala nemška feministka in socialistka Klara Zetkin. V Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem so ga prvič praznovali leta 1913, v Sloveniji so se mu prvič poklonili v Trbovljah. Ali ima 8. marec danes še svoj namen, smo vprašali naključne mimoidoče? "Preživeta stvar. Če ni moški toliko, da bi ljubljeni osebi vsake toliko časa poklonil lepo besedo, potem tudi za 8. marec ni treba. Je pa neka tradicija ostala. 8. marec je postal komercializiran praznik, pomešan z Valentinovim, Materinskim dnem in podobnimi prazniki. Danes so ženske dosegle svojo emancipacijo. Zasedajo najvišja mesta v državi in podjetjih, verjetno pa gre tudi za kakšne prikrite razlike, tudi to je mogoče."

"Spoštujem vse ženske. 8. marec je največji praznik žensk, zato nesem tudi svoji ženi rožice za ta praznik. Ženske danes so enakopravne, v resnici so one glava družine."

Leta 1897 je v Sloveniji začel izhajati časnik Slovenka, leta 1906 pa je Marija Urbas kot prva Slovenka doktorirala iz filozofije na graški univerzi. Pa so ženske danes enakopravne? "Sama vsak dan čutim, da je praznik, saj sem si tako uredila svoje življenje, da sem zadovoljna. Ne potrebujem še dneva, posvečenega ženskam, da bi se počutila zadovoljna. Služba in dom, to oboje je preveč obremenjevalo ženske. Danes mladi fantje, ki si ustvarijo družino, tudi delajo doma, pri domačih opravilih."

Ženske v Sloveniji so dobile volilno pravico leta 1945, ko je bila uzakonjena splošna volilna pravica. Leta 1989 pa je začel delovati prvi telefon v sili za pomoč ženskam in otrokom, žrtvam nasilja.