Na mariborskem Lentu so danes opravili 43. rez Stare trte, ki raste in rodi že več kot 450 let. Ne gre le za pomembno vinogradniško opravilo, trta pridobiva pomembno vrednost tudi v naših razmišljanjih in dejanjih.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Rez Stare trte je uvodni dogodek cikla prireditev v čast najstarejši trti na svetu, ki ima – sploh podelitev cepičev – tudi povezovalno vlogo. Letos bo Zavod za turizem Maribor organiziral še 22 poletnih večerov pred Hišo Stre trte, postavljanje klopotca, večdnevni jesenski festival in tradicionalno Martinovanje. Monika Jurišič Hlevnjak: "Gre za pomembno vinogradniško opravilo, hkrati pa je to tudi pomenben protokolarni dogodek. Na ta dan mariborska občina podeljuje cepiče partnerskim mestom."

Med letošnjimi prejemniki cepiča je tudi občina Braslovče: "S ponosom jo bomo zasadili v starem trškem jedru" pravi župan Tomaž Žohar. In pa tudi občina Gorje. Župan Peter Torkar:
"V naši občini smo sklenili , da jo bomo posadili ob župnišču, na sončni legi, bo pa simbol miru."

Stara trta simbolizira bogato vinsko kulturo Maribora, Štajerske in Slovenije. "Vse je odvisno od tega, kako se reže trta in tudi, kaj želi vinar narediti s samim vinom." pravi mariborska vinska kraljica Neža Jarc, ki dodaja, da z dogodkom zaznamujemo tudi trud vinogradnikov, ki je potreben, da pridemo do dobrega vina.

Rez je vedno uvertura in pričakovanje in vstop v novo letino, ko podelimo tudi cepljenke stare trte, pravi mestni viničar Stane Kocutar: "S tisto, ki smo jo nedavno posadili v Skopju, pa smo dobili enajsto trto, ki je zasajena v svetovnih prestolnicah." Tako da je zelo zanimivo tudi to, da je Stara trta tako v Sloveniji kot tudi tujini vedno dobrodošel gost.