Župan Starš Stanislav Greifoner Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Župan Starš Stanislav Greifoner Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je občini Starše odobrila evropski denar za izgradnjo komunalne opreme v nastajajoči obrni coni Zlatoličje. Po besedah tamkajšnjega župana Stanislava Greifonerja so odobrena sredstva za občino pomembna pridobitev. Tamkajšnja obrtna cona naj bi v celoti zaživela do leta 2025.

V okviru projekta bo občina uredila obstoječo poslovno cono v obsegu 4,28 hektarja, ki trenutno nima ustrezne komunalne, prometne in energetske infrastrukture. Kot pojasnjuje župan Starš Stanislav Greifoner, je vlada službe za kohezijo "odobrila s sklepom sredstva v višini 834 tisoč evrov iz kohezijskih skladov, preostanek do upravičenih stroškov 1,11 milijona evrov pa bo dodala država oziroma ministrstvo za gospodarstvo."

Celotna obrtna cona je na območju 9,5 hektarja: "Razprodali smo vse razpoložljive parcele, tako da je ta komunalna infrastruktura že nujna, saj po naših informacijah trije največji kupci, podjetja Harvey Norman, Blue Company iz Italije iz Pomlad iz Gerečje vasi že imajo podane vloge na upravni enoti za pridobitev gradbenega dovoljenja in pričakujemo, da bodo že v letošnjem letu začeli z gradbenimi deli."

Doslej so že uredili povezovalni vodovod med Prepoljami in Zlatoličjem in zavijalni pas v cono, zdaj urejajo komunalno infrastrukturo. Želijo pa še razširiti obrtno cono, poudarja župan, saj je zanimanje podjetij veliko, zato so v fazi spreminjanja občinskega prostorskega načrta.

Starše Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Starše Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

V začetku delovanja naj bi cona, ki je zelo pomembna za razvoj občine, zagotavljala od 70 do sto delovnih mest, v celoti pa naj bi zaživela leta 2025. "Ta cona bo v bodoče zagotovo 'popravila' naš proračun, predvsem v investicijskem delu, tako da bomo lahko izvedli kakšno investicijo več," je še povedal župan Greifoner.