V Občini Starše načrtujejo gradnjo medgeneracijskega središča. Foto: Radio Maribor/Občina Starše
V Občini Starše načrtujejo gradnjo medgeneracijskega središča. Foto: Radio Maribor/Občina Starše

V Občini Starše načrtujejo gradnjo medgeneracijskega središča, v okviru katerega bosta dom za starejše s sto posteljami in ločeni objekt z dvajsetimi varovanimi stanovanji. Gradbeno dovoljenje za projekt pričakujejo v prihodnjih mesecih.

Upajo na zunanjega investitorja

Kot pojasnjuje župan Starš Stanislav Greifoner, načrtujejo pomemben projekt, katerega glavni investitor je za zdaj občina: "Srčno upamo, da bomo po pridobitvi gradbenega dovoljenja pridobili tudi zunanjega investitorja za gradnjo tega doma, saj občina financ, ki so potrebne - in to je okrog deset milijonov evrov, sama nikakor ne more zagotoviti. Upamo, da bo država tista, ki bi pristopila h gradnji, vendar v tem trenutku še ne vemo, kako bo na tem področju ukrepala. Torej, ali bo še naprej gradila domove za starejše ali ne. "

Dom bo starejšim prijazen, vsaka soba bo denimo imela svojo teraso. Del doma za starejše bo namenjen medgeneracijskemu druženju. "Dom bo umeščen na koncu naše vasi, proti Ptuju. Bo precej nizek, ne bo več kot dve nadstropji, tako da bo grajen tako, da bo starejšim prijazen," razlaga Greifoner.

V občini z okrog štiri tisoč prebivalci jih je kar sedemsto starih nad 70 let

Potrebe po institucionalni oskrbi starejših so sicer v občini Starše velike. "Imamo v naši občini, ki ima 4070 prebivalcev, kar 700 občanov, starejših od 70 let. Že ta podatek vam jasno pove, da bi dom s kapaciteto sto posteljami verjetno zapolnili kar sami. Imamo veliko občanov, ki živijo sami v velikih hišah in ne vemo, kako dolgo bodo lahko pokrivali vse stroške bivanja v teh hišah," je še povedal župan Stanislav Greifoner.