Pošta je podjetje v stoodstotni lasti države. Foto: BoBo
Pošta je podjetje v stoodstotni lasti države. Foto: BoBo

Stavke poštnih delavcev ne bo, saj je vodstvo Pošte Slovenije z reprezentativnima sindikatoma v petek doseglo dogovor. Vse plače se bodo s prvim marcem dvignile za nominalni znesek, pojasnjujejo v sindikatu in dodajajo, da so dosegli izboljšanje gmotnega položaja zaposlenih in vključitev socialnih partnerjev v načrtovanje procesov dela.

O izredni uskladitvi zaradi dviga minimalne plače so se v Pošti Slovenije dogovorili že pred dobrim mesecem dni, precej trši oreh pa so bila pogajanja o redni uskladitvi zaradi inflacije. Kot je znano, je sindikalna stran izračunala, da bi morala ta biti najmanj 6-odstotna, delodajalec je ponujal 2-odstotno. Podrobnosti dogovora ne razkriva ne vodstvo pošte ne Dijana Kos iz Sindikata poštnih delavcev: "O vsebini in zneskih ne bom govorila, saj je dogovor interne narave, lahko pa povem, da mislim, da smo v danem trenutku iztržili maksimalno, kar smo lahko."

Tako so se plače na Pošti izredno uskladile že januarja, od marca bodo višje še za nominalni znesek, dogovorili so se tudi za višji regres: "S 1.marcem se bodo vse plače dvignile za nominalni znesek, dogovorili smo se, da bo za letošnje leto izplačan višji regres, kot je določen po kolektivni pogodbi, in da se bo dodatek 2020, ki je bil dosežen po stavki 2019, s 1. julijem implementiral v osnovno plačo in s tem bo dohodek zaposlenih dodatno nekoliko višji."

V zvezi s predlogom novega načrta dostav, ki je med drugim predvideval širitev in menjavanje rajonov, pa so dosegli zavezo, da se socialni partnerji aktivno vključujejo v vse procese načrtovane reorganizacije in sprememb. Dijana Kos dodaja, da sklenjeni dogovor ustrezno rešuje vsa vprašanja, ki so jih naslovili na vodstvo Pošte Slovenije.