Foto: Radio Maribor/Planinsko društvo Poljčane
Foto: Radio Maribor/Planinsko društvo Poljčane

S pomočjo razpisa za energetsko in okoljsko sanacijo planinskih koč, ki ga je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo objavilo lani, je bilo obnovljenih 25 planinskih domov po Sloveniji, med njimi tudi tisti na Boču. Med drugim so obnovili fasado in na streho doma postavili sončno elektrarno ter vgradili toplotno črpalko. Investicija je vredna 160 tisoč evrov.

Kot pojasnjuje predsednik Planinskega društva Poljčane Janko Kovačič, so se za investicijo odločili zato, ker je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo objavilo razpis za energetsko in okoljsko sanacijo planinskih koč. Na razpisu so bili tudi uspešni. "Prenovili smo pravzaprav kompletni energetski potencial planinskega doma na Boču. To pomeni, da smo postavili sončno elektrarno, da smo prenovili ogrevanje - vgradili smo toplotno črpalko. Postavili smo tudi stiskalnico za odpadke in obnovili fasado. Tako da smo zadostili kriterijem razpisa in dosegli izjemno visok odstotek prihranka energije in ogljičnega odtisa."

Foto: Radio Maribor/Planinsko društvo Poljčane
Foto: Radio Maribor/Planinsko društvo Poljčane

In kaj prenova pomeni za obiskovalce doma? "Za njih to pomeni dosti bolj toplo okolje. Ko vstopiš v kočo, je vsepovsod toplo...Topla voda na tuših je non stop.. Z bistveno nižjimi stroški in večjim prihrankom so doseženi boljši pogoji za obiskovalce."

Investicija je vredna 160 tisoč evrov. "80 odstotkov sredstev prispeva ministrstvo za gospodarski razvoj, od tega 5 odstotkov Slovenija, 75 odstotkov pa gre iz kohezijskih skladov. 20 odstotkov srestev pa prispeva naše društvo," je še povedal predsednik Planinskega društva Poljčane Janko Kovačič.