Mestna občina Maribor je začela zbirati humanitarno pomoč za Ukrajino. Pomoč so zbirali v Kamnici, na Studencih, v Centru, na Teznem, v Novi vasi, pomoč pa bodo zbirali še ta četrtek in naslednji torek. Ljudje se lahko odzovejo tudi z zbiranjem denarne pomoči, naj pa se ne odzivajo z zbiranjem odej ali obleke, saj bi to preveč obremenjevalo transportne poti.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik


Krajanko Kamnice Metko Kosič je zanimalo, kaj sploh potrebujejo na zbirališču pomoči za Ukrajino, potem pa je odhitela v trgovino in nakupila higienski material in hrano z daljšim rokom uporabnosti. "To nas lahko vse doleti. To je katastrofa. Otroci, ženske, to je res hudo. Rekla sem si, moram pomagati."

Vodja Službe za zaščito in reševanje Mestne občine Maribor Romana Rožman: "Smo že naredili obhod po vseh petih lokacijah, odziv ljudi je pozitiven. Velika količina humanitarne pomoči se je že zbrala, ljudje prinašajo tudi sanitetni material in komplete prve pomoči, tako da smo zelo zadovoljni z odzivom."

Da so se zelo dobro organizirali, meni tudi Bronislava Pušnik, iz krajevnega odbora Rdečega križa v Kamnici: "Mi smo tudi prišli ponudit pomoč, za danes jih je dovolj, tako da pridemo v četrtek."

V tem trenutku se v Sloveniji najbolj soočamo z pomanjkanjem ustreznih namestitvenih zmogljivosti za begunce, pravi sekretar območnega odbora Rdečega križa Maribor Metod Dolinšek: "Posamezniki so jih sprejeli, vendar jih ne morejo več kot dan ali dva gostit, saj nimajo ustreznih zmogljivosti. Zato si želimo, da bi vsi v tej državi konkretno pristopili k reševanju tega problema." Zavedati se namreč moramo, da kriza ni kratkoročna in bodo te družine kar nekaj časa med nami.