Univerza v Mariboru in Tehniška univerza v Gradcu se z podpisom rektorjev obeh univerz s sporazumom zavezujeta k še tesnejšemu sodelovanju na področju znanstveno raziskovalnega dela. Nosilni projekt, ki ga navaja sporazum, je sodelovanje obeh univerz pri vzpostavitvi in upravljanju nove žarkovne linije na sinhrotronu Elettra. Gre za napravo za pospeševanje elektronov in protonov, ki omogoča najrazličnejše študije s področja osnovnih delcev in so jo v preteklosti uporabljali tudi za raziskovanje virusa COVID19.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Univerza v Mariboru si ob tem prizadeva za vzpostavitev slovenskega konzorcija za raziskave s sinhrotronsko svetlobo, da bi tako zagotovila dostop slovenskim raziskovalcem do te velike raziskovalne infrastrukture. Rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič: "Zagotovo je tukaj treba upoštevati multiplikativne učinke, kjer dostop do takšnih infrastruktur pomeni, da se znanje v regiji krepi, in to znanje preko Innovum platforme želimo umeščati v samo okolje."

Gre za podjetja, ki se ukvarjajo z materiali, inovativnimi rešitvami in z znanjem, ki ga pridobimo, pripomoremo k dvigu njihove konkurenčnosti in kreiranju delovnih mest z visoko dodano vrednostjo. Rektor Tehniške univerze v Gradcu Horst Bischof: Menim, da je takšno sodelovanje pomembno za obe univerze. Pomembno je imeti kritično maso raziskovalcev in z njimi lahko izvajaš evropske projekte, pridobivaš dodatna sredstva za raziskave. Zelo pomembno je tudi , deliti si raziskovalno infrastukturo, saj je zelo draga in z njeno izposojo lahko prihranimo kar nekaj denarja.«
Raziskovalec Matjaž Finšgar: "S to tehniko bo dodatna možnost raziskav materiala, dobili bomo strukturne lastnosti, lastnosti o velikosti samega delca, nastajanja delca znotraj procesa, ki nam bo obogatilo nabor trenutnih tehnik, ki jih že imamo." Gre za izvor svetlobe, ki se ga v laboratoriju ne da pridobit in z njim lahko preučimo najrazličnejše vzorce.