Maribor je velik in zapleten prometni sistem, ki vsebuje več prometnih sistemov in tudi več upravljalcev cestne in prometne infrastrukture, zato je treba promet tudi ustrezno spremljati. Tako so danes na Nigradu otvorili tehnološko prenovljen Center za avtomatsko vodenje prometa Mestne občine Maribor, zanj pa so na mariborski občini odšteli 220 tisoč evrov.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Maribor je že pred leti na glavni avtobusni postaji vzpostavil sistem za spremljanje prometa, vendar je v preteklih letih zastarel, predvsem glede digitalizacije in napredka, ki smo mu priča. Podžupan dr. Samo Peter Medved: "Lokacija, ki je preseljena, deluje popolnoma na optiki, investicija predstavlja sodobno nadgradnjo sistema. Maribor postaja primerljiv z drugimi evropskimi mesti. Takšen nadzorni center je imel do zdaj DARS v bližini Ljubljane. Danes ima tudi Maribor sodoben nadzorni center in bomo z njim lahko spremljali vsa semaforizirana križišča v Mariboru, spremljali bomo doganjanje na cestah in intervencije. Vse to je danes povezano - trajnostno, zeleno in pametno, temu smo se danes približali."

Semaforski sistem v Mariboru je v mnogo boljšem stanju kot pred nekaj leti: "Center za avtomatsko vodenje prometa je posodobljen, prav tako posodabljamo krmilne sisteme v križiščih. Semaforska križišča opremljamo z led semaforskimi glavami, ki smo jih prejeli iz Iskrinega projekta," pa pravi vodja centra za avtomatsko vodenje prometa Robert Lutar.

V Mariboru je 80 semaforiziranih križišč. Poslej se bodo prometni sistemi bolje prilagajali dejanskim prometnim obremenitvam, intervencije bodo hitrejše, zaradi tega pa se bo povečala tudi prometna varnost.