Knjižnice se nenehno spreminjajo, saj se vedno znova spreminja tudi okolje, v katerem delujejo. To je zahteven proces, ki ga izvajajo različne knjižnične službe in enote, tudi v mariborski Univerzitetni knjižnici. Ta je knjižnica, namenjena študentom, a ne le njim, želijo si tudi članstva občanov, ki so ljubitelji knjige in lepe besede, poudarja nova ravnateljica Univerzitetne knjižnice Maribor Dunja Legat.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Informacijska tehnologija ima velik vpliv na naše življenje in seveda tudi na delovanje knjižnic, pravi ravnateljica Univerzitetne knjižnice Maribor Dunja Legat:"Eden večjih premikov je bil prehod na elektronske publikacije, tudi učna gradiva so precej pogosto v elektronski obliki in temu smo se morali seveda prilagoditi."

V Univerzitetni knjižnici Maribor vzdržujejo prost pristop do knjig: "Ker se nam zdi pomembno, da lahko uporabnik tudi fizično lahko brska po naših zbirkah."

Študentje in občani uporabljajo knjižnico na različne načine, epidemične razmere so spremenile njihove navade: "Opažamo, da uporabnikom je pomemben prostor, da radi uporabljajo našo čitalnico, ki je odprta do polnoči."

In so jo uporabniki zelo dobro sprejeli. Z domoznanskega vidika so za njih izredno pomembna gradiva iz lokalnega okolja: "in s tem plemenitimo tudi naše okolje."

Magistrica Dunja Legat je knjižničarstvu zapisana že tri desetletja, na univerzi se je najprej zaposlila kot mlada raziskovalka, kasneje bila redaktorica bibliografije in tudi vodja službe za obdelavo periodičnih publikacij v UKM, v zadnjih letih pa tudi pomočnica ravnateljice.