Jutri se po zimskih počitnicah v vzhodni Sloveniji v šole po novem vračajo vsi osnovnošolci, prav tako dijaki zaključnih letnikov in nižjih poklicnih šol. Včeraj so v Mariboru zaradi nadaljnjega sproščanja ukrepov potekala testiranja učiteljev v Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja. Jutri bodo tudi avtobusi mariborskega Marproma začeli voziti po dopolnjenem voznem redu.

Osnovne šole so pripravljene na vrnitev šolarjev vseh razredov. Predsednica Združenja ravnateljev mariborskih osnovnih šol Mojca Kirbiš: »Morali smo prilagoditi vse urnike, uporabo telovadnice, prav tako smo morali načrtovati obiske jedilnice ...« Tudi direktor Tehničnega šolskega centra Maribor Darko Kukovec pravi, da so pripravljeni na prihod dijakov, saj so poskrbeli za vse preventivne ukrepe. Dijakom so pripravili navodila za spoštovanje ukrepov, ti veljajo tudi za praktični del pouka: »Dijaki bodo tudi v delavnici v mehurčku, skupine se med seboj ne bodo mešale. Kadar bodo uporabljali naprave oz. stroje, jih bomo po uporabi razkužili. Če to ne bo mogoče, pa imajo dijaki na razpolago rokavice za enkratno uporabo, ki jih bomo nato zavrgli.« Jutri bodo njihovi dijaki deležni tudi brezplačne malice.

Ker se v šolske klopi vračajo vsi osnovnošolci in del dijakov, so tudi v mariborskem podjetju za mestni potniški promet okrepili število avtobusnih prevozov, pravi Tomo Trbušič iz Marproma: »V primerjavi s sedanjimi voznimi redi bo prišlo do sprememb na sedmih avtobusnih linijah. Na liniji 7 in 13 bomo dodali po en avtobus v času jutranje in popoldanske konice, linijo 15 pa bomo okrepili z enim avtobusom med popoldansko konico. Na linijah 9, 10, 20 in 151 bodo avtobusi od ponedeljka vozili po polnih voznih redih, ki so naravnani na čas šolskega pouka. Medtem na vseh ostalih linijah režim do nadaljnjega ostaja nespremenjen.« Podrobnosti so objavljene na Marpromovi spletni strani. Zaradi še veljavne omejitve gibanja po 21. uri na nočnih krožnih progah 1 in 2 za zdaj še ne bodo opravljali prevoza.

Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona