Mariborska občina je zbrala vloge oškodovancev zaradi posledic potresa, ki je konec lanskega leta stresel Hrvaško, močno pa smo ga občutili tudi pri nas. Oškodovanci so morali vloge oddati do konca januarja, na občini so teh prejeli 240.

Vlogo so lahko oddali vsi, ki so ob potresu utrpeli škodo na zasebnih, javnih ali gospodarskih objektih. Komisija, ki jo je imenoval mariborski župan, je v tem tednu že pregledala 33 objektov. Ugotavljajo, da okoli 90 odstotkov škode predstavljajo tako imenovane »lasne« razpoke, ki jih ni mogoče nedvoumno pripisati potresu. Matej Zupanič iz Službe za zaščito, reševanje in obrambno načrtovanje Mestne občine Maribor: »Zgodili so se tudi razni odpadi ometov, razpoke na ometih, zlasti na notranjih stenah in stropih, predvsem starejše izvedbe. Opažamo pa tudi kar nekaj poškodb na dimnikih, predvsem na večstanovanjskih objektih.« So pa denimo pri ogledu Muzeja narodne osvoboditve Maribor ugotovili nezanemarljivo škodo, tam je šlo za poškodbo na strešni kritini v velikosti 110 kvadratnih metrov.

Po doslej zbranih informacijah potres ni povzročil večje nevarnosti za statiko objektov. Prav tako še ni prve finančne ocene škode, ki jo bosta lahko podali Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter Okoljsko ministrstvo. Občinska komisija bo zdaj do konca popisala vse objekte, za katere so prejeli vlogo za pregled, a kot poudarjajo na občini, komisija ne odloča o tem, v katerem primeru bo sanacija tudi odobrena. Kot izpostavljajo, program za odpravo posledic za vso državo pripravlja Sektor za zmanjševanje posledic naravnih nesreč Ministrstva za okolje in prostor.

Foto: BoBo
Foto: BoBo