Demografski kazalniki v Mariboru so v rahlem porastu, zato so na mariborski občini kar zajeten del proračuna namenili za dozidavo oziroma novogradnjo vrtca na Studencih in v Brezju. Na Studencih nimajo lastne kuhinje, zato bo ta v novogradnji več kot dobrodošla, v Brezju pa bodo v dozidanem delu imeli tudi prostor za otroke s posebnimi potrebami.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Ob vstopu v novo šolsko leto 2022/2023 si tako v Mariboru obetamo dve novi vrtčevski enoti in sicer pod okriljem Vrtca Pobrežje in Vrtca Studenci. Podžupanja Alenka Iskra:
"Zdaj v kratkem zaključuje stanovanja republiški stanovanjski sklad, tam bosta dve enoti, ki bosta sodili pod vrtec Studenci. S Stanovanjskim skladom imamo pogodbe že usklajene in bodo tukaj razpisi."

Večji, šest oddelčni vrtec, ki bo lahko sprejel 132 otrok, pa načrtujejo na Šarhovi ulici, tudi na Studencih. "V bistvu se vsi zaposleni veselimo nove kuhinje, saj nimamo centralne kuhinje, kjer bi pripravljali obroke za naše otroke," pravi ravnateljica vrtca Studenci Olga Fekonja. "V bistvu gre za parcelo v velkosti 3600 kvadratnih metrov v Šarhovi ulici. Del igrišča bo urejen na strehi vrtca in tudi to je ena noviteta. Po zakonu je točno določeno, koliko igrišča mora biti po otroku, zato se bomo tako znašli."

Pomladni meseci so tudi doba, ko marsikatera mamica končuje s porodniškim dopustom in se vrste čakajočih otrok na vstop v vrtec spet podaljšajo, pravi ravnateljica vrtca Pobrežje Branka Šamec: "V našem vrtcu imamo v tem trenutku 45 otrok v vrsti, predvsem v prvem starostnem obdobju." Zato so tembolj veseli dograditve v enoti Brezje, saj bodo tudi v tej enoti po novem sprejemali otroke iz prvega starostnega obdobja. "Pravzaprav se je obnova začela decembra - rekonstrukcija stare stavbe in dograditev še novih oddelkov z enim večnamenskim prostorom, tudi s prostorom za delo z otroki s posebnimi potrebami. V starem delu se bodo obnovile igralnice, bo pa imel tudi nov del velik osrednji prostor, ki bo služil tudi za gibanje in telovadbo."

Prenova vrtca v Brezju stane milijon petdeset tisoč evrov, sicer pa bo investicijsko vzdrževanje občino v letošnjem letu stalo 900 tisoč evrov. Za potrebe dokumentacije in pripravljalnih del za enoto Športni vrtec, ki je načrtovan v okviru Ljudskega vrta in enoto Šarhova je rezerviranih še 290 tisoč evrov. Alenka Iskra: "Ob koncu je zelo pomembno, da se pripravljajo ustrezne prostorske podlage za gradnjo Športnega vrtca v mestu. Izgradnja le - tega je predvidena v letu 2026, da bi sprejel prve otroke."