V Oplotnici v zadnjih letih opažajo povečano število turistov, zato so na zadnji seji občinskega sveta obravnavali tudi turistično-promocijsko takso. Od oktobra tako obiskovalcem kraja zaračunavajo 1,3 evra.

Podatka o tem, koliko denarja naj bi se letno steklo v občinsko blagajno, na občini še nimajo. Uporabili pa ga bodo za vzdrževanje turistične podobe oplotniške lokalne skupnosti. Župan Matjaž Orter poudarja, da imajo obiskovalcem kaj pokazati, od obnovljene graščine, gre za nekdanji objekt žičkih kartuzijanov z rokokojsko kapelo, ki so ga nedavno obnovili z evropskimi sredstvi, pa Oplotniški Vintgar, sodelujejo v skupnih turističnih projektih Pohorje-Rogla ter Od Pohorja do Bohorja, njihov največji načrt v prihodnosti pa je revitalizacija ribnika Partovec, in dodaja: "Ob ribniku stoji koča, ki jo je nekoč upravljal GG Maribor, pred leti pa smo jo odkupili. Pridobili smo tudi pravice za upravljanje z ribnikom. Gre za naravni biotop, zato bomo turistično ponudbo temu primerno prilagodili."

Danes je širše območje ribnika Partovec na južnem obronku Pohorja, na Oplotniškem polju, zaradi izjemne ekosistemske pestrosti vključeno med naravne spomenike. "Do tega mokrišča je urejena sprehajalna pot, ki jo ureja in vzdržuje Turistično društvo Trta," še pojasnjuje župan.

Ribnik Partovec z lovsko kočo. Foto: Radio Maribor/Občina Oplotnica
Ribnik Partovec z lovsko kočo. Foto: Radio Maribor/Občina Oplotnica

V načrtu imajo tudi obnovo Lovske koče, tako da bo v njej v prihodnosti mogoče tudi prespati.