Foto: Oglasno sporočilo/Umetnostna galerija Maribor
Foto: Oglasno sporočilo/Umetnostna galerija Maribor

Prostor v prostoru - Scenografija na Slovenskem do leta 1991 - je naslov gostujoče razstave, ki jo nocoj ob 19.00 uri odpirajo v Studiu Umetnostne galerije Maribor. Razstava je prva obsežna predstavitev razvoja scenografije na slovenskem, ki jo je po večletni raziskavi zasnovala Ana Kocijančič in bo ob 18.00 uri vodila obiskovalce po razstavi.

V Studiu Umetnostne galerije Maribor si je mogoče ogledati izbor več kot 200 del, med njimi so skice, režijske knjige, fotografije, scenski osnutki, ki pričajo o zgodovini likovne umetnostne in gledališča pri nas. »Razstavljamo razvoj scenografije 20. stoletja, ki se je sicer v večjem obsegu profesionalizirala po 1. svetovni vojni«, pove Breda Kolar Sluga iz UGM.

Razstava prikazuje razvoj slovenske scenografije po zgodovinski, stilni, likovni in gledališki plati. Predstavljeni so najpomembnejši premiki v razvoju odrskega prostora, ki so jih oblikovali znani gledališki ustvarjalci Ferdo Delak, Avgust Černigoj, Meta Hočevar, Bojan Stupica, Fran Žižek, Dragan Živadinov, tudi Tomaž Pandur. » V mariborski postavitvi razstave so poudarjeni ustvarjalci, ki prihajajo iz našega konca. To so veliki Maks Kavčič, ki je deloval predvsem v operi, pa Oton Polak, Tošo Primožič in v novejšem času Marko Japelj«.

Producenta gostujoče razstave sta Festivala Borštnikovo srečanje in Umetnostna galerija Maribor. Del razstave bo do 9. novembra na ogled tudi v Slovenskem narodnem gledališču Maribor.