V občini Rače-Fram so zagnali projekt Prostofer. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
V občini Rače-Fram so zagnali projekt Prostofer. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

V občini Rače - Fram so uradno zagnali projekt Prostofer, ki ga sicer izvajajo že v mnogih drugih občinah. V ta namen je občina namenila avtomobil, s katerim bo 12 prostovoljnih voznikov prevažalo starejše krajane po njihovih opravkih.

Direktor zavoda Zlata Mreža Miha Bogataj pravi, da je občina Rače-Fram "88. občina, ki se pridružuje projektu Prostofer. Pomen tega projekta je v tem, da pomagamo tistim starejšim, ki nimajo svojcev, ki ne vozijo sami, ki so oddaljeni od javnega cestnega prometa, ki so težje gibalno sposobni,..." In za katere opravke lahko uporabite storitev Prostofer? Gre za humanitarne prevoze, ki so razdeljene na tri prioritetne sklope. "Prvi sklop je zdravstvena oskrba - prevozi v bolnišnico, zdravstveni dom, lekarna. Drugi sklop so ustanove javnega značaja: občina, upravna enota, banka, pošta in tretji sklop trgovina, obisk svojca, dom starejših,..." odgovarja Bogataj.

Župan občine Rače Fram Branko Ledinek pravi, da jih še posebej veseli dejstvo, da se je v zelo kratkem času odzvalo veliko število prostovoljnih voznikov: "Karitas Rače je 'stopil na plin' in zagotovil deset od dvanajstih prostovoljnih voznikov. Odziva sem res vesel."

Vozilo, ki bo v okviru projekta Prostofer na voljo starejšim v občini Rače-Fram. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Vozilo, ki bo v okviru projekta Prostofer na voljo starejšim v občini Rače-Fram. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Med 12-imi prostovoljnimi vozniki v občini Rače-Fram je enajst moških in ena ženska - Vlasta Masarič, ki se je z veseljem priključila projektu: "Veselje imam do starejših. Razumem jih. precej ljudi potrebuje pomoč. Komaj nesejo vrečke iz trgovine, jih vidim tukaj v Račah. Meni se smilijo ti ljudje."

Na prevoz se bo mogoče naročiti preko klicnega centra na brezplačni telefonski številki 080-10-10, med ponedeljkom in petkom med 8. in 18. uro. Občani naj prevoz naročijo vsaj tri dni vnaprej.