Na zunanjih javnih površinah v Mestni občini Maribor je bilo do zdaj v sedemnajstih mestnih četrtih in krajevnih skupnostih dvajset igral oziroma otroških igrišč, v zadnjem tednu pa so se jim pridružila nova. Mestna občina Maribor je za nova igrala v mestnih četrtih Tezno, Pobrežje, Koroška vrata, Kamnica in Pekre investirala 147 tisoč evrov iz participativnega proračuna in sredstev donatorjev, v prihodnjem letu pa ima za otroška igrišča, fitnese na prostem in športna igrišča namenjenih še 247 tisoč evrov.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

V Mariboru so otroci že dolgo pogrešali več igral, spomladi letos so otroci z Goriške in Ljubljanske ulice celo prodajali svoje najljubše igrače za nova igrala. Ne gre le za nova igrala, pomembna je tudi njihova posodobitev, pa tudi fitnesi na prostem oziroma športna igrišča. Košarkarsko športno igrišče bodo – poleg igral – denimo, postavili v Pekrah, saj je bil projekt izglasovan v okviru participativnega proračuna, pravi Neva Pipan iz Kabineta župana: "V Pekrah sta bila dva predloga, ki smo ju združili in nadgradili. otroško igrišče in košarkarsko igrišče, za katerega je bilo predvidenih 400 tisoč evrov, bomo nadgradili, saj je smiselno, da bi bilo takšno igrišče primerno tudi za tekmovanja."

Ne gre pa za tekme, temveč za pravico otrok do igre, gibanja in pridobivanja motoričnih spretnosti. Ob odprtju parka igral v mestni četrti Tezno, ob Romihovi ulici, je mariborski župan Saša Arsenovič dejal: "Ko smo naredili analizo stanja v mestu - ne gre le za otroška igrišča, ampak tudi fitnesse na prostem, poligoni za kolesarje in rolkarje, in podobno - smo ugotovili, da je stanje slabo. Zato smo naredili zelo velike korake na strani financiranja, ko je bil projekt jasen. Upam da bomo investirali vsaj 700 tisoč evrov za igrala po vsem mestu."

Devet lokacij je že na novo urejenih, skupaj pa jih bo šestnajst, odprli pa so tudi poseben račun, kamor lahko za igrala donirajo podjetja ali posamezniki. Župan je javno obsodil vandalizem, tiste, ki so hoteli poškodovat nova igrala na Pobrežju: "Obljubim, da vas bomo našli."

Za ta projekt so se še posebej zavzemali v Listi kolesarjev in pešcev. Josip Rotar: "Veseli me, da je ta projekt zaživel, in bo v tem in naslednjem letu realiziranih veliko novih igral."

Na podlagi pobud mestnih četrti in krajevnih skupnosti in po pregledu zunanjih igralnih površin, so prepoznali prednostne naloge, pravi Mojca Lešnik z Urada za gospodarske dejavnosti: "Mestna četrt Tezno in Pobrežje nista imeli igral, zato smo jih tukaj letos že postavili. Tudi potrebe na Studencih, Pekrah, Razvanju in Limbušu so velike, zato bomo vzpostavili igrišča tudi tam. Naredili smo obširno analizo z vidika trajnosti, uporabnosti igral in razvoju kognitivnih ter motoričnih sposobnosti, ki jih otroci na igralih razvijajo."

Zelo pomembna je ciljna skupina otrok in mladostnikov, saj se zavedajo, kako pomembna sta za otroke rekreacija in gibanje, pa tudi druženje v teh težkih časih. Zato bodo vzpostavili toliko igrišč, kolikor jih bodo otroci potrebovali glede na gostoto prebivalstva v posameznih mariborskih naseljih. Z vsemi javnimi igrišči v Mariboru upravlja podjetje Snaga, ki igrala tedensko pregleduje, jih po potrebi sanira in omogoča njihovo varno uporabo.