Dom dr. Jožeta Potrča Poljčane, enota v Slovenski Bistrici Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Dom dr. Jožeta Potrča Poljčane, enota v Slovenski Bistrici Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

V Domu dr. Jožeta Potrča Poljčane, ki skupaj z enoto v Slovenski Bistrici spada med večje domove za starejše v Sloveniji, so pred dvema večjima, sicer ločenima investicijama – nadgradnjo doma v Slovenski Bistrici in preureditvijo doma v Poljčanah. Trenutno so v fazi priprave 2., ponovljenega razpisa za bistriško enoto, saj so na 1. razpis prispele ponudbe krepko presegle njihova razpoložljiva sredstva. Obe investiciji naj bi končali do konca leta 2024.

Marca naj bi objavili ponovni razpis za nadgradnjo enote v Slovenski Bistrici

Kot pojasnjuje direktorica doma Iva Soršak, so racionalizirali projekt nadgradnje enote doma v Slovenski Bistrici in pripravili novelacijo projektne dokumentacije. "Zaradi tega, ker smo v lanskem letu po prvem razpisu prejeli ponudbe, ki so bistveno presegale zagotovoljeni znesek. Po predlogih naših projektantov in skratka vseh, ki sodelujejo pri pripravi dokumentacije, smo se odločili, da bomo dela razpisali v začetku marca."

Na prvem razpisu je namreč najugodnejša prispela ponudba bila vredna sedem milijonov evrov, od države pa imajo zagotovljenih 4,2 milijona evrov. Marca naj bi objavili ponovni razpis. "Z deli bi lahko začeli najkasneje septembra, projekt pa bi se končal do konca leta 2024," še pove Soršakova.

V enoti v Slovenski Bistrici trenutno živi 124 stanovalcev, z nadgradnjo doma bo postelj dvesto. Na čakalni listi je sicer 319 prosilcev, kar pomeni, da bodo tudi po tej naložbi potrebe še vedno presegale razpoložljive kapacitete doma.

Za boljše pogoje bivanja in dela v enoti v Poljčanah

Tudi za projekt preureditve doma v Poljčanah imajo zagotovljena državna sredstva, in sicer 3,5 milijona evrov. "Delamo projektno dokumentacijo za izvedbo gradnje, ta dokumentacija bo, računamo, končana konec februarja ali začetek marca, nato pa bi tudi za to investicijo šli v razpis. Ta investicija pa zajema obnovo obstoječih kapacitet doma v stanovanjskem delu. Izboljšali bomo kakovost bivanja in dela," je zaključila direktorica Doma dr. Jožeta Potrča Poljčane Iva Soršak.

Dom dr. Jožeta Potrča Poljčane  Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Dom dr. Jožeta Potrča Poljčane Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar