Foto: Bodoče mamice so si na dan odprtih vrat prišle ogledat porodne sobe in obporodno skrb v mariborski porodnišnici. Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Bodoče mamice so si na dan odprtih vrat prišle ogledat porodne sobe in obporodno skrb v mariborski porodnišnici. Radio Maribor/Vesna Martinec

Današnji mednarodni dan babic je posvečen njihovemu neprecenljivemu prispevku k družbi, družini, ženskam, materam in otrokom. Ob tej priložnosti so v mariborski porodnišnici pripravili dan odprtih vrat. Ker letos zaznamujemo 270 let formalnega izobraževanja babic na Slovenskem, pa so tudi izpostavili tudi potrebo po uvedbi visokošolskega izobraževanja babic tudi v Mariboru.

Edini študijski program babištva izvaja Zdravstvena fakulteta v Ljubljani, 30 diplomantov na leto pa je občutno premalo za potrebe, opozarjajo v mariborski porodnišnici. Namestnica predstojnika Oddelka za perinatologijo Lucija Kuder poudarja željo, naj bo študij babištva tudi v Mariboru, kje izkušnje z izobraževanjm babic že imamo: "Do leta 1985 smo izvajali srednješolsi program babištva."

Prav letos zaznamujemo 270 let formalnega izobraževanja babic na Slovenskem in prav babice so v preteklosti svoje znanje prenašale tudi na porodničarje.

Število porodov je v zadnjih dveh letih upadlo, saj zdaj rojeva manj številčna generacija; lani so jih v mariborski porodnišnici imeli 1.607, letos jih bo ponovno nekoliko več.

Kar tisoč novorojenčkom je na svet pomagal babičar Matjaž Leben, nekaterim tudi v nenavadnih okoliščinah, denimo v porodnišničnem dvigalu.

Na dnevu odprtih vrat so porodnišnico predstavili nosečnicam, med njimi sta bili tudi Marsela Markuš in Mojca Korošec. Povedali sta, da sta se za porod v UKC Maribor že odločili, prišli pa sta pogledat porodne sobe in načine za lajšanje bolečin in spodbujanje poroda, ki jih tukaj uporabljajo.

Več o tem prodnice izvedo tudi na pripravah na starševstvo, ki so po dveh letih covidne prekinitve znova zaživele lani, ko so tudi ponovno zagotovili 24-urno epiduralno analgezijo.