V Spodnjem Podravju si občine želijo celovite obnove vodovodnega sistema. Gre za traso 72 kilometrov, na kateri bi nadomestili stare, dotrajane cevi, ključno pa je, da obnovijo sistem tako, da bodo izgube vode manjše in bo ta kvalitetnejša.

 Foto: EPA
Foto: EPA

V projektu predvidevajo najmanj dve novi črpališči, in to globinski, da bodo pridobili čimveč kvalitetne pitne vode. Kdaj bi lahko zabrneli delovni stroji? Direktor občinske uprave Ptuj Alen Jevtovič: "Čim prej tem bolje. Vemo, da imamo četrtino vode v izgubah, in v našem interesu je, da čim prej obnovimo poškodovane cevi, in pa seveda povečamo kvaliteto pitne vode."

Ocenjena finančna vrednost je okrog sto milijonov evrov.

"Naš prvi cilj je pridobiti pravnomočno gradbeno dovoljenje, potem pa intenzivni pogovori in iskanje sofinancerskih sredstev," dodaja Alen Jevtovič.

Kako daleč je pridobivanje mnenj za obnovo vodovoda Spodnjega Podravja? Projektant Primož Duhovnik: "V tem sklopu pričakujemo še zadnje mnenje od enainpetdesetih. To zadnje mnenje je od Direkcije Republike Slovenije za vode. V postopek pridobitve mnenja Direkcije za vode spada tudi pridobitev služnostne pravice. Gradbena dela bi lahko začeli v letu 2025 oziroma 2026."