Igralka Jette Ostan Vejrup je iskreno ganjena sprejela Borštnikov prstan in se zahvalila vsem gledališkim sodelavcem in dragemu občinstvu/Foto: BoBo
Igralka Jette Ostan Vejrup je iskreno ganjena sprejela Borštnikov prstan in se zahvalila vsem gledališkim sodelavcem in dragemu občinstvu/Foto: BoBo

Na sklepni slovesnosti 56. Borštnikovega srečanja so podelili nagrade. Osrednja pozornost je bila namenjena igralki Jette Ostan Vejrup, prejemnici Borštnikovega prstana za življenjsko delo, med predstavami pa je bila velika zmagovalka predstava Gejm Slovenskega mladinskega gledališča in Maske Ljubljana. Mednarodna žirija ji je med drugim namenila Veliko nagrado festivala in ugotavlja, da vrhunski igralski ansambel skupaj z umetniškimi in tehničnimi sodelavci ustvari silovito gledališče, ki brani človečnost in temeljna načela evropske civilizacije in kulture. Prireditev so virtualno povezovali udeleženci projekta Mi smo kultura Jerneja Čamplja.

Jette Ostan Vejrup je požela enega najdaljših aplavzov ob podelitvi prstana, sprejela ga je resnično ganjena in se zahvalila vsem gledališkim sodelavcem in dragi gledališki publiki:"...za vsako dragoceno srečanje, kjer smo se morda prepoznali in lahko delili začudenje, kaj vse lahko pomeni biti človek."

Med nagrajenimi predstavami je izstopala predstava Gejm o tragediji migrantov, izročenih neusmiljenim postopkom državnih organov in evropskih državljanov. Ne govori le o Sloveniji, temveč tudi o Evropi in svetu, ter alarmantno sporoča, da je rdeča linija prekoračena, je žirija zapisala v utemeljitvi. Žiga Divjak je prejel nagrado za režijo, Igor Vasiljev za scenografijo, Katarina Morano za dramaturgijo, Blaž Gracar za glasbo in oblikovanje zvoka, tudi v predstavi Sedem dni Mestnega gledališča ljubljanskega, igralsko pa so v predstavi Gejm prepričali Sara Dirnbek kot mlada igralka in Matej Puc, ki je prejel nagrado tudi za vlogo v predstavi Sedem dni. V predstavi Grmače SNG Maribor in mariborskega konservatorija za glasbo in balet sta žirijo prepričala Vladimir Vlaškalič in oblikovalec svetlobe Borut Bučinel. Maša Derganc je prejela nagrado za igro v uprizoritvi Alice v postelji ljubljanske Drame, predstava Sedem vprašanj o sreči Lutkovnega gledališča Ljubljana in Slovenskega mladinskega gledališča pa je prejela Borštnikovo nagrado po presoji žirije, za igralski presežek je bil nagrajen Gašper Malnar.

Vilma Štritof je v imenu žirije povedala:"...da slovensko gledališče izkazuje svojo vitalnost in družbeno odgovornost na visoki profesionalni ravni, ob tem pa ostaja prostor živega srečevanja, izmenjave in refleksije."

Da bi tako ostalo, si želi tudi umetniški vodja festivala Aleš Novak:" Čeprav je festival potekal nemoteno in brez zapletov, se zavedamo, da smo še vedno daleč od stabilnih in predvidljivih razmer za gledališko delo. Ne vemo niti, kaj nam prinaša jesen, in resnično upam, da bo skupni imenovalec vseh možnih jesenskih scenarijev – za javnost odprta gledališča."

Podelili so tudi nagrado Društvo kritikov in teatrologov - predstavi Biokozmizem::Izreka po motivih Marka Breclja in Marka Mlačnika ter v režiji Dragana Živadinova,