Foto: BoBo
Foto: BoBo

Nov bolj nalezljiv angleški sev koronavirusa bi lahko po nekaterih napovedih znova poslabšal epidemiološko sliko v Sloveniji. Zato v bolnišnicah že razmišljajo o ukrepih, s katerimi bi zagotovili dovolj prostora in kadra za osebe, ki bi potrebovale zdravniško oskrbo. V Mariborskem kliničnem centru, kjer se je stanje v zadnjem času izboljšalo, pravijo, da bodo ob velikem povečanju števila bolnikov delovali po principu triaže.

Mariborski UKC še ni zabeležil nobene okužbe z novim angleškim sevom virusa. Kljub temu pa dopuščajo možnost obsežnejšega širjenja tega bolj nalezljivega seva. Strokovni direktor Matjaž Vogrin: "za zdaj še nimamo kliničnega primera novega seva virusa. Po podatkih, ki jih imamo iz tujine, pa gre za sev, ki je najverjetneje bolj kužen. Zato bomo natančno spremljali medije in strokovna poročila in ukrepali temu primerno. Zaenkrat pa v bolnišnici ne načrtujemo nekih posebnih organizacijskih sprememb."

Ta čas imajo v bolnišnici 50 covidnih bolnikov manj kot v času zadnjega vrha epidemije. Zato bi v primeru novega izbruha, po besedah Vogrina, najprej izkoristili proste postelje, potem pa delovali po sistemu triaže.

Sicer pa bodo skupen prostor povečali tudi z novim montažnim objektom za covidne bolnike. Prihodnji teden naj bi objavili razpis za izbiro izvajalca. Kdaj se bo začela gradnja, še ni jasno. Kot pa pravi Vogrin, je objekt nujen, saj pričakujejo: "da bo ta drugi val, seveda če ne bo bistvenega poslabšanja že prej, izzveneval zelo dolgo. Mogoče celo več mesece, kakšno leto ali dve. In v tem primeru je nujno, da v bolnišnici dobimo prostor za zdravljenje covid bolnikov in s tem omogočimo zdravljenje ne covid pacientov." Teh so lani zaradi epidemije obravnavali približno 115 tisoč manj kot leto prej.