Foto: BoBo Foto:
Foto: BoBo Foto:

„Solidarni s kmeti v Sloveniji“

„Kupujte domače!“ je geslo shoda v soboto v Sloveniji, na katerem bodo kmetice in kmetje opozorili na pomen regionalnosti potrošnike.

„Regionalnost je pomembna“

Globoko prepričan, da nakup kmečkih pridelkov, oziroma živil iz bližnje okolice zagotavlja obstanek ustvarjene vrednosti v pokrajini, smoter iniciative poudarja zbornični svetnik Skupnosti južnokoroških kmetic in kmetov (SJK) Štefan Domej. V tem sklopu opozarja na regionalnost in sledljivost živil.

Kot primer poglabljanja sodelovanja čez mejo je Domej omenil novo ponudbo za potrošnike v Celovcu. Od junija naprej je v Celovcu v ulici 10. oktobra (nasproti Mohorjeve) trgovina ekološko pridelanih domačih slovenskih proizvodov. Lastnik trgovine „Sloat“ je Milan Potočnik iz Radovoljice.

Zavest je treba ustvariti čim prej

Agrarni politiki so prepričani, da se ustvarjanje zavesti začenja že zelo zgodaj, temu naj služi tudi obisk šol, popestren z vrečko kmetijskih dobrot. Deželni agrarni referent Christian Benger (ÖVP) je pred svetovnim dnevom hrane razložil pomen uporabe doma pridelanih živil z geslom „regionalno je genialno!“.


Več na volksgruppen.orf.at/slovenci