Vsi skupaj so, ob pomoči svetega Martina mošt spremenili v vino. Foto: Društvo porabske mladine
Vsi skupaj so, ob pomoči svetega Martina mošt spremenili v vino. Foto: Društvo porabske mladine

Pesem so zapeli tudi 14. novembra na Slovenski vzorčni kmetiji na Gornjem Seniku, kjer je Društvo porabske mladine organiziralo Martinovanje oziroma krst mošta.

Veliko jih je prišlo na prvi tak krst moštva v Porabju, ne le člani Društva porabske mladine, prišli so tudi drugi, ki jih je dogodek pritegnil. Med njimi smo bili še posebej veseli generalnega konzula RS, Borisa Jesiha, ki je na prireditev prišel skupaj z ženo.

V goste smo povabili člane Turističnega društva Dobrovnik, ki so bili obenem nastopajoči. Mošt mora imeti svojo botro in svojega botra. To sva postala avtorica tega zapisa, Martina Zakocs in član Društva porabske mladine, Kristóf Szukics. In potem se je krst lahko začel. Obred je potekal dvojezično - v slovenščini in madžarščini. Botra sva z vrčem mošta pokleknila pred „škofa” in njegove pomagače. Vsi skupaj so, ob pomoči svetega Martina mošt spremenili v vino. Obvezni zdravici z že novim vinom je sledilo petje slovenskih in madžarskih pesmi. Tudi zaplesali smo. S Kristófom sva, kot prva botra mlademu vinu v Porabju, v spomin dobila majhno pozornost.

Župan občine Dobrovnik, Marjan Kardinar, eden od pobudnikov krsta mošta v Porabju, je Društvu porabske mladine podelil zahvalno listino za organizacijo Martinovanja v Porabju. Zbrane je pozdravil tudi generalni konzul Boris Jesih, ki je izrazil veselje nad tem, da smo mladi organizirali ta dogodek v Porabju.

Po rednem delu programa sta sledila pogostitev v restavraciji kmetije in seveda druženje vseh generacij. Lepo je bilo.


Foto: Društvo porabske mladine